Story
Italien möter Sverige – I en variant av klassikern Tiramisú
Jag började min konditorkarriär med en praktikplats på en vingård i Toscana, Italien 2016. Det var min första erfarenhet av restaurangbranschen och det kändes otroligt lyxigt att få börja i ett annat land än Sverige. Det för att få en annan matkultur som kunde blandas med min egna.
Jag började egentligen min jobbkarriär inom idrott och hälsa, men vid 28 års ålder växte min passion för skapande av desserter sig alldeles för stor för att inte göra något av det. Sagt och gjort så sa jag upp mig från mitt arbete, lämnade lägenheten och faktiskt landet för att utbilda mig till just konditor. Jag åkte då till Schweiz och gick en intensiv grundutbildning med fokus på choklad i vackra Luzern. Efter 6 månader var det dags för praktik och då begav jag mig till Italien. Jag trivdes så pass bra där så jag stannade i hela tre år innan flyttlasset gick tillbaka till Sverige och Värmland.
Anledningen till att jag valt att göra en egen version av italienska desserten Tiramisú är alltså för att Italien alltid kommer vara som ett andra hem för mig. Jag gillar inte alla delar i en tiramisú, så jag har valt att fokusera på mascarponen och kaffet som är mina favoriter. Sen har jag lagt till nötter och tagit bort det klassiska blötlagda kexet. För varför ha med delar som jag inte föredrar? Välkommen att njuta av min version i en härlig kombination av krämighet, bitterhet och knaprig nöt. // Sofia Söderberg