Pia i Sunnemo skickade in recept till vår kommande kokbok!
RECEPT

Pia i Sunnemo skickade in recept till vår kommande kokbok!

Story

Kul tyckte vi på Nifa att Pia skickade in recept till vår kommande kokbok! Vi begav oss till Pia på Aspåsens Gård i Sunnemo för att kolla in Pia när hon lagade morotsbiffar, Tzatziki och sin ljuvligt goda potatissallad. Förutom Pias stora bak- och matintresse är både odling och sömnad högt upp på gill listan! Kika här på dessa funktionella robusta plagg! Se film om Pias lilla klädfabrik här.

Ingredienser
4 portioner 4

Potatissallad till många eller till två hela veckan (4 personer)
1 ½ kg potatis
1 ½ dl hackad gul lök
1 st purjolökar, motsvarar drygt en halv liter finstrimlad
1 ½ dl varm utspädd grönsaksbuljong av tärning eller fond

Dressing
½ dl vitvinsvinäger
½ rågad tsk salt
Svartpeppar efter smak
1 msk söt senap
1 dl olja rapsolja

Ett par timmar före servering, tillsätt
1 st äpple i tärningar
½ dl kapris den stora sorten
1 röda lökar i tunna ringar
1 dl svarta urkärnade oliver, inte den där färgade kolsvarta sorten – riktiga svarta oliver
Dekorera med hackad gräslök, örter, ätbara blommor vid servering

Morots- och halloumibiffar
250 g i ugn eller stek i olja
3 st morötter (motsvarar ca 250 g)
1 halloumi eller grillost
2 st ägg
3/4 dl ströbröd
1 tsk chiliflakes
1 krm svartpeppar
Salt
Olja eller smör till stekning

Tzatziki
1 slanggurka
en dryg tsk salt
2 st vitlöksklyftor
3 ½ dl  grekisk eller turkisk yoghurt, tjock och fet blir gott
1 tsk citronjuice
En skvätt olivolja
Peppar

Syltgrottor med skrädmjöl
200 g vetemjöl
50 g skrädmjöl
1 ½ tsk bakpulver
½ krm salt
150 gram rumsvarmt smör
100 gram strösocker
1 st ägg

Instruktioner
Potatissallad, morot- och halloumibiffar med Tzatziki

Potatissallad, gör så här
Koka potatis. Skär potatisen i skivor, ca en cm tjocka eller i stora bitar medan den är varm. Blanda med lökhack och purjo i en stor skål, slå över den varma buljongen över den varma potatisen. Låt svalna lite. Blanda ihop dressingen och slå den varma buljongen över den ljumma potatisen och löken. Fördela kapris, lökringar och oliver över salladen, låt alltihop stå och dra i några timmar före servering. Beroende på säsong – ös över ätbara blommor och färska örter före servering.

Morots- och halloumibiffar, gör så här
Tvätta morötterna. Riv morötter och halloumi grovt på ett rivjärn. Blanda morötter, halloumi, ägg, ströbröd, chiliflakes och svartpeppar i en skål. Smaka eventuellt av med salt. Forma till 8 biffar med oljade händer och lägg på en bakpappersklädd plåt. Stek i olja eller smör med en klick smör för fras.

Tzatziki, gör så här
Skala gurkan, dela på längden och skrapa ur kärnorna i mitten. Riv gurkan på den grova sidan av rivjärnet. Krama i saltet för att få ut överskott av vätska. Låt stå ca 10 minuter i ett durkslag, krama ur vattnet. Skala och riv vitlöken, blanda ner i yoghurten. Tillsätt citronsaft och olja. Blanda i gurkan och smaksätt med lite peppar. Ställ såsen kallt i någon timme före servering för att utveckla smaker.

Syltgrottor med skrädmjöl, gör så här
Dra igång ugnen på 200 grader. Blanda mjöl, salt och bakpulver i en skål. Tillsätt rumsvarmt smör. Häll i sockret och nyp ihop allt till en sandig deg. Tillsätt ägget och arbeta ihop till en slät deg. Rulla kulor, ca 30 g blir stora kakor. Lägg kulorna på en plåt med bakplåtspapper. Tryck ner tummen eller änden på lämpligt mjölat redskap i varje kula så det bildas en ordentlig grop. Fyll den med sylt.
Grädda 15-20 minuter i mitten av ugnen tills kakorna fått färg.