Red Rooster Chili
RECEPT

Red Rooster Chili

Story

För tio år sedan besökte jag New York med en samling vänner. På fredagskvällen tog vi taxi till Harlem och Marcus Samuelssons krog The Red Rooster. Som svenskar är det alltid en lika fantastisk upplevelse att möta mixen av det svenska köket och cajun-smaker.

Som sidorätt till en av huvudrätterna serverades man en vegetariskt chili som fick huvudrätten att blekna. Jag bad servitrisen om påfyllning och lite senare dök både hon, en ny skål chili och Marcus Samuelsson upp vid bordet! ”Jag hörde att det var svenskar som älskar i chili i mitt vardagsrum”, sa han skrattande.

Lite senare på kvällen kunde jag locka ur honom en del av hemligheterna kring denna och en av dem var just morot. Passande nog.

Så nuförtiden, med två barn hemma som är vegetarianer, så slipar jag på receptet som tar mig lite närmre Harlem varje gång.
/Andreas Stjärnhem

Ingredienser
  • 2 st
    Morot


    Ingrediens info

  • 300 g
    Kidneybönor
  • 300 g
    Berlotti-bönor
  • 2 st
    Gula lökar
  • 5 klyftor
    Vitlök
  • 1 st
    Zucchini
  • 1 st
    Röd paprika
  • 2 burkar
    Körsbärstomater
  • 150 g
    Majs
  • 1-2 msk
    Spiskummin
  • 1-2 msk
    Ancho-chilipeppar
  • 2 msk
    Honung
  • 1 msk
    Rödvinsvinäger
  • 1 dl
    Färsk persilja
  • 2 st
    Lagerblad
  • 3 msk
    Rapsolja
Instruktioner
  • 1.Skölj bönorna med kallt vatten och låt rinna av. Skala och finhacka lök och vitlök. Riv morötterna. Tärna zucchinin. Kärna ur och tärna paprikan.
  • 2.Stek grönsaker och kryddor i olja tills de blir gyllenbruna. Tillsätt bönor och körsbärstomater, späd med vatten och sjud utan lock ca 20 min.
  • 3.Smaksätt med honung och vinäger. Smaka av med salt och peppar. Strö över persilja.
  • 4.Servera gärna med en redig yoghurtklick och nybakat bröd!