Baka Nifakökets sockerkringlor
RECEPT

Baka Nifakökets sockerkringlor

Ingredienser

200 g smör
1 dl strösocker
5 tsk bakpulver
2 dl mjölk
7 ½ dl vetemjöl

Till garnering
50 gram smält smör
1 dl socker

Instruktioner

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Låt smör- och mjölkblandning svalna.

Blanda mjöl, socker och bakpulver väl i en skål. Häll sedan på smör-och mjölkblandningen och blanda ihop allt. Degen blir glansig och man kan tro att det ska vara mer mjöl i, men det behövs inte. Däremot kan du ta lite mer mjöl på händerna och på bordet när du ska rulla börja rulla ihop degen till kringlor. På det sättet kladdar inte degen så mycket.

Ta en liten bit av degen och tulla ut det till en smal längd och forma den till en cirkel. Vill du göra figurer, forma degen till en lite snigel eller sköldpadda som på bilden. Ett tips är att inte göra figurerna så stora De sväller och blir större av värmen i ugnen.

Lägg kringlorna på en plåt med bakplåtspapper.

Grädda kringlorna i mitten av ugnen i ca 10-15 minuter. Låt dem svalna på galler.

Smält smöret som ska vara till garneringen i en kastrull. Häll upp socker i en skål. Doppa kringlorna i först smör sedan socker.

På bilden har figurerna färgat socker, då får mer karaktär då.

Här valde jag att använda smör som jag tillverkat själv. Vetemjölet är från en kvarn i närheten och mjölken från ett lokalt mejeri.