Dietisten: Processad mat vs lokalproducerad mat
RECEPT

Dietisten: Processad mat vs lokalproducerad mat

Story

Vi säger hallå där till Marina Sjöberg som driver och är dietist på Karlstads dietistmottagning. Marina jobbar bland annat tillsammans med svensk idrottsnutrition, svenska friidrottslandslaget och Leksands knäckebröd.

Instruktioner

Vilken eller vad är det för skillnad på storskalig matproduktion och lokalproducerad mat ur näringssynpunkt?
– I den storskaliga matproduktionen kan det många gånger vara flera tillsatser i maten såsom mer fett, socker och andra smakförstärkare. Det kan även vara vanligare med tillsatser för att säkra till exempel en längre hållbarhet samt smaker till en bredare kundkrets, säger Marina och fortsätter. Ur miljösynpunkt bidrar det oftast till en större negativ påverkan då maten många gånger behöver såväl processas på ett eller annat vis samt transporteras.

Som konsument vad är det jag ska tänka på när jag handlar mat i butiken för att få med mig den mest näringsriktiga maten med mig hem?
– Man kan säga att näring och miljö går hand i hand. Ofta är det hög näring i det som närproducerat, man äter maten ganska omgående och producenten har producerat produkten med omsorg. Som producent vill man ju marknadsföra sina varor och sig själv och är mån om kvalitén helt enkelt. Man vårdar och sköter om det man producerar, menar Marina. Mat som kommer långt härifrån och måste fraktas hit kräver olika sätt att förlänga hållbarheten och det är då som proukten oftast behövs processas. Väljer man närproducerat i mindre skala så är det ofta en mycket högre kvalité på maten. Har man kunskap om vad bra mat gör för kroppen så väljer man lokalproducerade produkter även om de kanske kostar lite mer, det är värt det, säger Marina.

Myt om mat
– Många har en föreställning om att färska grönsaker är nyttigare än frysta. Är grönsakerna närodlade och frysta och man ta upp lagom mängd vid behov är det en minst lika bra näringskälla som de färska grönsakerna. Handlar man färska grönsaker som sallad blir det ofta svinn och det blir en miljöpåverkan. Man kan också bli bättre att äta efter säsong, men en färsk broccoli och en fryst broccoli har ungefär lika näringsvärde. Det som är en fördel med den färska är så klart att den är krispig och färsk, medan den frysta blir lite mer ”tilltufsad”. Fördelen med fryst mat man tar upp den mängd man behöver vid varje tillfälle och den har fortfarande ett bra näringsvärde, säger Marina Sjöberg.

Vi säger stort tack till Marina!