Story
Majonnäs är en så kallad emulsion där äggulan binder oljan och bildar en krämig och len blandning.
Att göra majonnäs själv är inte så svårt eller omständligt som man kan tro. Dessutom blir det en god majonnäs utan några oönskade tillsatser.
Majonnäs är en så kallad emulsion där äggulan binder oljan och bildar en krämig och len blandning.
Att göra majonnäs själv är inte så svårt eller omständligt som man kan tro. Dessutom blir det en god majonnäs utan några oönskade tillsatser.
2 st äggulor
2 tsk fransk senap
1 msk vitvinsvinäger
1 nypa salt
1 knivsudd peppar
1 nypa socker
2 dl neutral olja
Lägg äggula, senap, salt, peppar och socker i en skål. Blanda ihop allt med en elvisp. Tillsätt oljan droppvis. Låt gärna stå en stund före servering. Se gärna till att ingredienserna håller samma temperatur så skär den inte sig.
Tips!
Om majonnäsen skär sig, gör så här: Lägg 1-2 msk senap eller 1 äggula i en ren skål. Droppa långsamt i den skurna majonnäsen och vispa tills den går ihop.
Ekologiska ägg
För att äggen ska få märkas som ekologiska ska hönsen ha haft möjlighet till att vistats både inomhus och utomhus. Hönsen ska fått ekologiskt foder där inget konstgödsel eller bekämpningsmedel är tillåtet.