Höjdhopparduo rankar lasagne allra högst!
RECEPT

Höjdhopparduo rankar lasagne allra högst!

Ingredienser
4 portioner 8

Farmor Elisabeths Lasagne
8-12 st lasagneplattor
1 st gul lök
2 st vitklöksklyftor
2 kvistar basilika
1 msk smör till stekning
500 g blandfärs (gärna lokal)
2 pkt passerade tomater
1 msk tomatpuré
1 msk honung
salt och malen svartpeppar
1 msk smör till att smörja formen med
Ca 1 dl riven ost

Béchamelsås
50 g smör
1 dl vetemjöl
10 dl mjölk
2 dl riven ost

Instruktioner

Stefan Holm och Melwin Lycke Holms absoluta favorit!

Köttfärssåsen
Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Ta fram en skärbräda. Skala och hacka löken, vitlöken och basilikan. Lägg i smöret i stekpannan och när ljudet av smöret tystnat sänker du värmen till hälften. Fräs löken och vitlöken tills den blivit mjuk. Höj värmen på plattan något och lägg i färsen. Stek den tills den smular sig och får gyllenbrun färg. Tillsätt de passerade tomaterna, tomatpurén, honung och basilika. Salta och peppra efter smak. Sänk värmen till mindre än hälften och låt allt småkoka i ca 10 min.

Béchamelsås (vitsås)
Gör så här: Sätt plattan på medelhög värme. Smält smöret i kastrullen. Häll i mjölet lite i taget och vispa så att det inte blir några klumpar. Häll i mjölken och låt den koka upp. Sänk därefter till låg värme så att såsen precis kan småkoka. Vispa ofta så att det inte blir klumpar. Lägg i osten och vispa tills den smält. Ställ kastrullen åt sidan.

Blanda ihop till en fin lasagne
När köttfärssåsen och ostsåsen är klar ta fram en ugnsfast form och som passar lasagneplattornas mått. Eller bryt plattorna så det passar formen. Smörj formen med en klick smör och lägg ett lager köttfärssås och därefter ett lager lasagneplattor botten på formen. Häll sedan över lite vitsås. Varva köttförsås, vitsås och plattor tre gånger Avsluta med vitsås. Strö över riven ost over vitsåsen. Ställ lasagnen mitt i ungen i ca 45 min.