Honung och granskott – gör din egen hostsirap!
RECEPT

Honung och granskott – gör din egen hostsirap!

Instruktioner

Hostsirap – huskur från förr som sägs ger lindring vid hosta.

Nu är det hög tid att plocka granskott till hostsirap. Varva skotten med lika mängd honung i en glasburk och låt dem dra i en månad. Vänd burken varje dag. Efter en månad silar du bort skotten och tappar upp sirapen på flaska. Den ska förvaras i kylskåpet och håller i ett år. Ta en matsked sirap mot hosta vid behov.

Granskottssirap är även god till desserter och glass. Du kan även använda granskott som garnering till olika rätter. Skotten har en sötsyrlig smak och granskott går utmärkt att frysa in.

Tänk på att granskott inte omfattas av allemansrätten och du behöver markägarens tillstånd för att plocka dem. Tänk även på att barn under 1 års ålder inte ska äta honung enligt livsmedelsverket.