Viltpytt
300 g älgkött
150 g rökt korv
150 g rimmat sidfläsk
600 g kokt potatis
400 g morot
2 st gula lökar
En rejäl näve kantareller
Hackad färsk persilja till garnering
Salt och peppar
4-6 st ägg att steka till pytten
Inlagda rödbetor
400 g små kokta rödbetor
3 dl vatten
2 dl socker
1 dl ättika
Pepparrot och senapskräm
2 dl Crème fraiche
4 msk färsk riven pepparrot
2 msk senapspulver
2 msk Dijonsenap
Saft från ½ Lime
Salt och peppar
Joakim lagar viltpytt på Muurikka med älg och kantarell
Gör så här
Börja med att göra en 3-2-1 lag till rödbetorna. Man blandar alltså tre delar vatten, två delar socker och en del ättika i en burk med lock och rör om tills sockret lösts upp. I med rödbetorna och låt stå tills det är dags att servera maten.
Krydda köttet rikligt med salt och peppar och stek i smör tills det får en fin yta. Lägg köttet till kanten, och fräs kantarellerna med en stor klick smör i mitten av hällen tills vätskan av svampen är borta. Blanda i resten av ingredienserna och stek tills allt fått färg.
Blanda alla ingredienser till pepparrotskrämen i en skål medans pytten gottar till sig i pannan. Smaka av krämen med lime och salt och peppar. Flytta runt pytten så att det finns plats i mitten av pannan och knäck i så många ägg som önskas eller får plats. Lämna med fördel gulan uppåt. Smaka av allt med salt och peppar och strö över den hackade persiljan.