Länsstyrelsen ger ut recept – för krisberedskap och vardag: Rotfrukt- och svampblinis med lufttorkad skinka
RECEPT

Länsstyrelsen ger ut recept – för krisberedskap och vardag: Rotfrukt- och svampblinis med lufttorkad skinka

Ingredienser

Rotfrukt- och svampblinis med lufttorkad skinka
50 g havremjöl
50 g skrädmjöl
100 g bovetemjöl
2 ½ dl havredryck
1 dl hädde (havregrädde)
1 dl alkoholfri öl
1 ½ tsk bakpulver
4 st ägg
3 msk rapsolja
300 g riven potatis
150 g riven morot
75 g riven palsternacka
30 g schalottenlök
15 g torkad svamp
1 tsk salt
Ett par skivor lufttorkad skinka
Salt och peppar
Lingonsylt som tillbehör

Instruktioner

Gör så här
Börja med att lägga svampen i blöt.

Smeten
Väg allt mjöl och bland med bakpulvret. Separera äggen och spara äggvitan till senare. Blanda äggulor, havredryck, hädde och öl. Vispa därefter i mjölblandningen. Salta och peppra efter smak. Låt smeten vila en stund.

Rotfruktmixen
Skala och riv den råa potatisen och lägg den i en bunke och fyll bunken med vatten så att den täcker potatisen. Skölj potatisstrimlorna noga. Hacka och fräs schalottenlöken med den avrunna svampen i lite olja. Lägg i den avrunna potatisen, riven morot och riven palsternacka i stekpannan och stek tills du inte längre känner den råa potatissmaken. Salta och peppra efter smak. Låt den stekta blandningen stå och svalna. Vispa upp äggvita hårt. Blanda de avsvalnade stekta rotfrukterna i smeten och blanda därefter försiktigt ner den uppvispade äggvitan. Klicka ut röran i en stekpanna på lagom värme tillsammans med lite olja. Servera med lingonsylt.

Rätten kan tillagas över öppen eld eller på stormkök. Receptet innehåller allergener som spannmål, gluten och ägg. Alla ingredienser som används i receptet är från Sverige.


Recept och foto: Karlstad Kommun, Alain Grenard.