Matforskaren vill minska matsvinnet
RECEPT

Matforskaren vill minska matsvinnet

Vi säger hej och hallå där till Helén Williams som är glad och inspirerande docent i Miljö- och energisystem på Karlstads universitet och som forskar och föreläser bland annat om matsvinn.

Hur påverkar matsvinnet vårt klimat?
Matsvinnet har en stor miljö och klimatpåverkan. Hela 10% av årliga globala utsläppen av växthusgas kommer från matsvinnet! Något man kanske inte vanligtvis tänker på, säger Helén. Maten vi producerar tar stora resurser i anspråk och ger betydande utsläpp. Förutom utsläpp av koldioxid används oerhörda mängder vatten för att framställa mat. Dessutom för produktionen med sig utsläpp av bekämpningsmedel eller ämnen som ger övergödning i naturen. Vi måste bli bättre på att ändra våra vanor när vi konsumerar mat och tänka hållbart, mer cirkulärt och minska överflödig konsumtion, konstaterar Helén.

Den globala livsmedelsproduktionens miljöpåverkan står för hela:

  • 26% av utsläppen av växthusgasen
  • 70% av vattenanvändning
  • 80% av utsläpp som ger övergödning
  • 90% av utrotning av arter

Så vad kan då var och en göra för att bidra till ett minskat matsvinn?
Ett råd jag vill ge är att du planera dina inköp! Skriv en lista med saker du bestämt i förväg. I butikerna finns massor av lockerbjudanden. En god planering gör att vi enklare står emot erbjudande och undviker att handla på impuls. Du kan också ta en funderare över mängden mat du handlar. Torrvaror och konserver står sig länge men mängden färska varor som frukt, färskt kött och fisk håller inte alls lika länge. Jag måste fråga mig om jag hinner äta upp maten innan de blir dåliga? Många har en intention att äta mer av t.ex. av grönsaker och man handlar rikligt med färska råvaror, sedan kommer det något emellan i vardagen som gör att man inte äter maten som man tänkt, och maten hamnar bland svinnet, menar Helén och fortsätter. Vi har idag olika relation till mat och matlagning och våra önskemål varierar också inom en familj. Vardagen och matkulturer ser olika ut för oss. Men matens upplevda värde för konsumenterna måste öka! Ser vi maten som något värdefullt kanske vi hanterar den på ett bättre sätt än i dag och slänger betydligt mindre, menar Helén.

 Helén tipsar!

  • Handla bara det du faktiskt äter upp! Rätt mängd livsmedel.
  • Släng inte mat som är användbar, titta, lukta och smaka innan du kastar mat.
  • Köp kvalitet! Näringstäta livsmedel som gör att du får bra med näring och en längre mättnadskänsla.
  • Ta vara på matrester och laga nya rätter på det som blir över.
  • Inför ”Restdagar”. Laga mat av det som är kvar som ”små slattar”.
  • Sänk temperaturen i ditt kylskåp till 4 grader för att öka hållbarheten på dina livsmedel.
  • Inrätta en hylla i kylen. ”Ät snart”.
  • Ställ tillbaka kylvaror i kylen så fort du kan efter användning.
  • Odla för viss självhushållning

Det är alltså relativt enkla och självklara saker som vi som enskilda individer kan ta till oss och i och med det förändra och påverka miljön, om än i liten skala som ger effekt i det långa loppet och minskar miljöpåverkan.
– Ja, om alla gör lite så blir det tillsammans en förbättring för klimatet och miljön.

Tack för bra råd och tips, Helén.

Vill du veta mer om Heléns forskning om bland annat matsvinn läs mer här.