Mormors honungskaka med ingefära
125 g smör (gärna från något lokalt mejeri)
1 dl farinsocker eller råsocker
2 dl honung av god kvalitet (gärna från någon lokal producent)
3 st ägg (gärna från någon lokal producent)
4 dl vetemjöl (gärna från någon lokal kvarn)
1 tsk bakpulver
1 msk färskriven ingefära
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda smör och farin (eller råsocker) ordentligt. Tillsätt sedan honungen och blanda om. Rör därefter ner ett ägg i taget och rör ihop till en smet.
Blanda mjöl och bakpulver väl i en skål och häll mjölblandningen i smeten. Riv ner färsk ingefära och blanda till en smidig smet. Smörj formen med smör.
Häll smeten i formen och grädda kakan på nedersta falsen i ca 45 minuter tills kakan är torr. Stjälp upp kakan och låt den svalna.
Kakan håller sig saftig och fin i flera dagar i skafferi, men går också utmärkt att frysa.