Nifaköket gör eget smör av grädde
RECEPT

Nifaköket gör eget smör av grädde

Ingredienser

5 dl vispgrädde
5 g salt havssalt

Instruktioner

Vispa grädden (ev. även filmjölk) i en bunke tills det blir smör. Smörkornen ska inte vara större än 1-2 mm, vispar du för länge blir de stora. Häll av vätskan (kan sparas och är perfekt att använda som degvätska i bröd eller vid bullbak). Fyll en bunke med kallt vatten och knåda smöret med skev eller händerna för att frigöra ytterligare kärnmjölk. Byt vatten flera gånger tills det inte längre blir grumligt. Tillsätt salt och blanda ihop. Smöret förvarar du i en lufttät burk eller i plastfolie i kylen. Smöret har en hållbarhet på ca 1 vecka.

Tips:
Gillar du ett syrligare smör kan du tillsätta 1 msk ekologisk filmjölk (så färsk som möjligt 3%). Vill du ha ett mjukare smör. Tillsätt vegetabilisk olja (närproducerad rapsolja) vid tillverkningen ca 20% och rör ihop.

Smaksättning: Smöret du tillverkat kan du såklart smaksätta. Kanske har du odlat vitlök, örter eller andra kryddor? Det är bara fantasin som tätter stopp.

Vill du att ditt smör ska ha en lite mer nötig smak. Passa på att blanda ner någon matsked brynt smör innan du låter smöret stelna.