Nifaköket hälsar på i Sahlströmsgården i Utterbyn, Torsby.
RECEPT

Nifaköket hälsar på i Sahlströmsgården i Utterbyn, Torsby.

Story

Nifaköket har besökt Sahlströmsgården i idylliska Utterbyn, Torsby vars verksamhet med hotell och restaurang erbjuder god och vällagad mat från grunden. Läs mer om Sahlströmsgården här.

Ingredienser

Sahlströmsgårdens porterstek (12 personer)
1 ½ kg (fransyska/innanlår)
1 st flaska porter
½ – 1 dl outspädd svartvinbärssaft
1 dl soja
1 tsk timjan
6 st enbär
6 st svartpepparkorn
2-3 st buljongtärningar
1 st stor lök
2 st istuckna vitlöksklyftor
Maizenamjöl till såsen

Instruktioner

Gör så här:
Häll porter, soja och svartvinbärssaft i en stekgryta tillsammans med kryddor, lök, vitlök och buljongtärningar. Låt koka upp.
Lägg köttet i kokspadet och lår sjuda under lock tills köttet är 75 grader (ca1-1 ½ timme). Vänd steken då och då och låt den svlana i skyn ca 20 min. Skär sedan i tunna skivor.
Sila ner skyn i en kastrull och rör ut maizenamjölet i lite vatten. Vispa ner redningen i skyn. Såsen är klar när den har kokat i drygt 5 min. Servera med kokt potatis. Servera gärna köttet och potatisen tillsammans med kokta bönor och morötter och ugnstekta lökklyftor, svartvinbärsgelé och pressgurka.

Sahlströmsgårdens porterstek serveras med kokt potatis, bönor och morötter, lök, svartvinbärsgelé och pressgurka.

Nifaköket får en pratstund med grundaren av Sahlströmsgården Bengt Sahlström

Bengt har många järn i elden och vi är glada för att få sitta ner och tala med honom – eller kanske bättre – lyssna! Bengt, som själv kallar sig skollärare och diversearbetare, är en berättare av rang och han delar gärna med sig av sina erfarenheter från ett långt och spännande liv.

Tillsammans med sin familj har han tagit ansvaret för Sahlströmsgården och under drygt 30 år och byggt upp en verksamhet med hotell, restaurang och framför allt ett brett program av olika arrangemang främst med konstnärstema men också festiviteter, bröllop och begravning, Bengt är ju även borgerlig officiant. Sahlström Kultur äger också Sillegården i Västra Ämtervik där driften just nu är utarrenderad. Numer äger Bengts dotter Anna verksamheten.

Bengt är nestorn med många strängar på sin lyra. Vi avbryts av telefonsamtal från Thielska galleriet som vill ha samarbete, Allan Madsen – en konstnär av världsklass dyker upp vid bordet, han håller just en målarkurs på Sahlströmsgården och olika människor, kända och okända kommer förbi och hejar.

Bengts stora jobb just nu är att gå igenom den enorma brevskatt med ca 5000 brev mellan Sahlströmskonstnärerna Anna, Ida och Bror och deras konstnärsvänner som Siri Derkert, Einar Nerman, Carl Wilhelmsson.
Breven berättar många historier och avslöjar hittills okända och oväntade relationer och händelser som nu får Sveriges konstkännare och lärde att omvärdera historien och skriva om läroböckerna. Olika forskningsprojekt pågår och brevskatten skall digitaliseras.

Men nu ville vi prata mat!
Sahlströmsgårdens ladugård blev efter hårt eget arbete en fin och trevlig restaurang öppen för allmänheten och för olika arrangemang. Maten har alltid haft en central betydelse, konstnärer kom till gården och målade och åt och numera är det även många idrottslag som väljer att ha sin bas på Sahlströmsgården vid läger och tävlingar.

-Bland annat har norska och svenska skidlandslaget varit här vid flera tillfällen, berättar Bengt. Det är kul att de trivs, äter bra och gott och att de väljer att komma tillbaka. Kockarna i köket är lyhörda och kunniga och anpassar menyn efter gästernas olikas behov.

Menyn varierar beroende på säsong, där finns både buffé och a la carte. I köket finns fyra kockar som lagar mat efter säsong och behov.
-I första hand köps råvaror från lokala producenter, odlare, slakterier, bryggerier och andra värmländska leverantörer. Kvalitet och logistik prioriteras, säger Bengt.

I restaurangen finns drycker av alla sorter från lokalproducerad öl till Systembolagets sortiment. Bengt berättar en dråplig historia med svårigheten att få utskänkningstillstånd men den tar vi en annan gång!

Bengt har också en vision om att starta egen närodling av rotfrukter, grönsaker och kryddor på egen mark med egen erfaren trädgårdsmästare.

Stort tack till Bengt för att du tog dig tid att pratas vid!


Bengt Sahlström på Sahlströmsgården.