Nifaköket hälsar på i skolköket
RECEPT

Nifaköket hälsar på i skolköket

Story

Nifaköket hälsar på i köket på gymnasieskolan Sundsta Älvkullen i Karlstad där vi bland annat har pratat med kostschefen, köksansvarig, kockar och elever. Vi hör dem alla prata om skolmaten, närproducerad mat och hur man på skolan arbetar med hållbarhet. Varje dag bakas det bröd till eleverna och varje dag kan eleverna välja mellan tre olika rätter ofta fisk (all fisk som serveras är c-märkt), kött och vegetariskt. I och med detta hittar eleverna alltid något som de gillar och matsvinnet minskar. På skolan har man även startat en miniodling där egna grödor odlas och på sikt hoppas man på att vara mer självförsörjande.

Nifa samarbetar med flera värmländska kommuner i projektet ”Temaveckor närproducerad mat i offentliga miljöer” där producenter och konsumenter möts för att skapa relationer även för framtida samarbeten som leder till utveckling.

Instruktioner
Nifa kikar in i skolköket och skolmatsalen

Vi fick en pratstund med Alain Grenard kostchef, Karlstad kommun
(Se Alain berättar om hur kommunen arbetar med närproducerad mat, här!)

På vilket sätt arbetar du och dina medarbetare med närproducerade livsmedel inom Karlstad kommun?
– Vi arbetar metodiskt med att hitta bra kvalitet på mat som lokala producenter kan leverera. Det är verkligen viktigt att vi handlar lokalt för att de skall finnas kvar! I skolan har vi temaveckor där producenter är inbjudna till skolan för att möta elever och berätta om sina produkter.
Alain tror på kontakt där man vet vem som odlat eller skött om djuren som sedan hamnar på tallriken. Samarbete med leverantörer som vi handlar av!

   

   

Vilken är elevernas favoritmat?
– Panerad fisk är helt klart elevernas favorit. Många gillar fisken och det gör att de tar rejäla portioner och i samband med det så slängs mycket mat. Så ja, panerad fisk är både en favorit men också den mat som det slängs mycket av, säger Alain. En annan favorit är korvbuffé med olika smaker. (närproducerad korv från Hemgården)

I sitt jobb som kostchef arbetar Alain och hans medarbetare långsiktigt med att hitta producenter som kan leverera produkter med bra kvalité i volymer som kommunen/skolköken/kök i förskola och äldreomsorg behöver. Distribution är också en viktig del i kedjan.

I Sundsta Älvkullens skolkök serveras vid varje lunch tre olika rätter varav en rätt är vegetarisk
– Dessutom finns alltid bröd, mjölk och sju sorters sallad på dagens meny, säger Alain vilket ger förutsättningar för att så många som möjligt äter sig mätta på lunchen. Dessutom kommer en pizzaugn att tas i bruk så att eleverna kan få varm vegetarisk pizza så ofta som köket klarar det. När man har tre olika rätter kan eleverna välja sin favorit och därmed minskar matsvinnet.

Av det som serveras är ca 25% närodlad och närproducerad mat med målsättningen att i framtiden öka. Alain vill även att de som äter maten har insikt i vad som serveras på tallriken. Han vill öka medvetenheten och skapa en kontakt mellan producent och konsument. Ett exempel är de temaveckor som Nifa i samarbete med kommunerna runt om i Värmland ordnar. Då får bonden/producenten som levererar maten möjligheten att på plats samspråka, förklara om utbud och produkt.

Slutligen, hur blir det framöver? Kommer våra barn och våra äldre att äta mer eller mindre närproducerad mat?
– Vi kommer fortsätta att satsa på att utveckla relationer och samarbeten med producenter nära oss, helt klart. Vi ingår bland annat i ett forskningsprojekt där Rise Karlstads universitet och Vinnova har tagit fram en app som underlättar information om tillgång på lokala livsmedel. Läs mer om projektet här.

Korta fakta om skollunch/lunch för personer i äldreomsorgen
Varje dag lagar ca 150 kockar 18 000 portioner i storkök till skolan och äldreomsorgen i Karlstad kommun.
Varje portion kostar 45-47 kr. Varav maten ca 15-20 kr.
Kommunen köper närodlade och närproducerade livsmedel för ca 6 milj kr per år vilket är ca 9% av skolans matbudget.
Skolköken serverar 18 000 portioner per dag varav 4 500 portioner till gymnasieelever.