Nifaköket hälsar på Kolbruket i Gylterud
RECEPT

Nifaköket hälsar på Kolbruket i Gylterud

Story

Jesper Ekman äger och driver Kolbruket i Gylterud. Kolen han gör är av värmländsk björk från familjens egen skog. Veden torkas och processas och blir till grillkol av hög kvalité. Läs mer Kolbruket Gylterud här.

Jesper berättar hur man gör grillkol

Att göra grillkol manuellt i en gammal ugn tar både lång tid och kräver sitt hantverk. Jesper Ekman tillverkar grillkol av ved från familjens egen skog utanför Forshaga. I den 11 ton tunga ugnen av stål eldas veden i flera dygn för att slutprodukten ska bli den perfekta kolen.

Tidsåtgång för tillverkning av grillkol
Hugga och klyva veden. Veden torkar ca 3 dagar beroende på säsong (sommar/vinter) och luftfuktighet.
ca 1 dygn i ugnen för att torka veden
ca 1 dygn tar processen för att veden ska bli till kol
ca 1 dygn för svalning av kolen
Sortera och förpacka kolen

    

I dagsläget finns två olika påsar att välja emellan. Den stora påsen 5 kg som innehåller lite större kolbitar. Den mindre påsen 900 gram är framtagen så att man enkelt kan ha med sig den i ryggsäcken när man ska ut på tur. Påsarna är designade och framtagna med inspiration av japanska rispåsar som är enkla att återförsluta efter öppning. Dessutom blir det ett praktiskt handtag för att bära kolpåsen. Påsarna är såklart även de brännbara!

Jesper tänker cirkulärt och vid tillverkning bildas restprodukter som björktjära och biokol.
– Tjäran används vid tjärning av ladugård eller båtar och biokolen är perfekt att göda landen med, det växer och frodas som bara den, säger Jesper.

Till skillnad från den industriella kolen så är den enkel att tända, ingen tändvätska behövs och glöden blir riktigt varm och det blir enkelt att grilla! Använder du dig av grill med lock kan du kväva glöden och återanvända det kol som blir över.


Förpackning med praktiskt handtag.           Ved som staplas i ugnen för att processas till grillkol.

Kolbrukets produkter finns bland annat hos: Gårdarna i Värmland i Kil, Kils Slakteri Saluhall i Karlstad, Ängebäck Trädgård i Karlstad, Carlstad Chark och Deli i Karlstad och Julins Backyard Barbecue i Karlstad.