Nifaköket träffar: Johan Östling, Värmlands egen bakningsentusiast!
RECEPT

Nifaköket träffar: Johan Östling, Värmlands egen bakningsentusiast!

Story

Johan Östling är skådespelare, programledare, författare och har vunnit TV4:s bakningstävling Hela kändis-Sverige bakar. Hans passion för att måla, teckna och baka har hittills genererat två barnböcker om bagaren Bobo.
Nu är han aktuell med boken ”Bobos bageri Cirkustårtan”. Nifaköket möter upp Johan på Akademibokhandeln i Karlstad för att följa med in i bagare Bobos värld.
-Boken är en spännande historia där bagaren Bobo bakar en cirkustårta till cirkuselefanten Louise. Jag vill sprida kunskap om bakning. I boken finns även ett smarrigt recept. ”Mat med storys”, helt enkelt, konstaterar Johan Östling.

Ingredienser

Bobos små cirkustårtor
100 g smör
1 dl mjölk
2 st ägg
2 ½ dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
12 st stadiga muffinsformar

Tårtfyllning
3 1/2 dl vaniljkräm
3 dl jordgubbssylt
8 dl vispad grädde
Garnera med färska jordgubbar, smultron, hallon eller blåbär

Bobos goda hallongrottor
200 g smör
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
4 ½ – 5 dl vetemjöl
½ dl hallonsylt
30 st kakformar

Instruktioner
Johan Östling visar sin passion för bakning i ny barnbok

Gör så här: (små cirkustårtor)
Sätt ugnen på 200 grader. Ställ ut muffinsformarna på en plåt. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Vispa ägg och strösocker så att det blir fint och fluffigt. Rör ner smörmjölken i ägg och sockerblandningen. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i skål. Häll sedan mjölblandningen i smeten och rör ihop försiktigt med en slev. Vispa inte! Häll smeten i formarna och grädda dina muffins i 10-12 minuter. Låt dem sedan svalna ordentligt.
Skär bort toppen på muffinsarna och ställ dem upp och ner. Använd en vass brödkniv. Dela sedan så att du får tre bottnar av varje muffins. Bred vaniljkräm på den nedersta botten. Lägg på nästa botten och bred på jordgubbssylt. Lägg sedan på den sista botten. Spritsa eller smeta på grädde över hela tårtan och dekorera med det du tycker om. Garnera med färska jordgubbar, smultron, hallon eller blåbär. Chokladknappar är också gott på tårta. På toppen kan man även ha strössel eller florsocker.

Gör så här: (Bobos goda hallongrottor)
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ihop alla ingredienser utom sylt i en bunke och knåda ihop till en jämn och fin deg. Forma små bollar och lägg dem i kakformar på en plåt.  Tryck ner pekfingret i varje boll och skapa en liten fördjupning. Klicka sedan i sylt i fördjupningarna.
Grädda hallongrottorna mitt i ugnen i ca. 12 minuter.

r kan du handla böckerna om Bobos bageri.