Nifaköket testar: Att göra egen rabarbermust
RECEPT

Nifaköket testar: Att göra egen rabarbermust

Story

Nifaköket testar att göra egen rabarbermust.
Kan man göra must av rabarber? Kul experiment tyckte vi på Nifa och satte nyfiket igång med planering och förberedelser.
Vanligtvis tillbereder man rabarber genom att koka kräm, saft och sylt samt chutney och göra dessertpaj. Must brukar man göra av äpplen men här testar vi alltså att musta rabarber! Dags att prova något nytt. Sagt och gjort, vi tog hjälp av Oscar och satte igång. Ett kul experiment!

Ingredienser

Oscars sommardricka
(Ca 1 liter dricka)
6 1/2 dl vatten
3 ½ dl råsaft
¾ dl socker
4-5 msk bärsirap

Bärsirap:
250 g bär
1 ½ dl strösocker
¼ dels vaniljstång
1 ½ citron
Ev. mynta

Instruktioner
Oscar gör sommardricka av rabarber, hallon och blåbär.

Oscars sommardricka
Gör så här: Diska flaskorna noggrant, värm sedan upp ugnen till 100 grader och låt flaskorna stå där i 20-30 minuter. Blanda under tiden ingredienserna i ett kärl och rör om så att sockret löses upp. När flaskorna stått klart så är de steriliserade och redo. Låt flaskorna svalna och häll sedan i drycken.

Bärsirap
Gör så här: Blanda alla ingredienserna i en kastrull. Koka upp och låt sedan sjuda i 15 min. Sila av och låt det droppa av. Låt svalna och häll upp på ren flaska.
Sirap är tjockare i konsistensen än saft och används ofta i drinkar, eller varför inte som topping på en god glass?

Våra olika smaker bärsirap:
Jordgubbar, vanilj, citron, socker och mynta.
Blåbär, vanilj, socker och citron.
Hallon, vanilj, citron, socker och mynta

 

Så här gjorde vi råsaften:
Vi skördade, sköljde och skar 12 kg rabarber i bitar som vi frystes in. Innan användning (pressning) tinades rabarbern i kylen 1 dygn och sedan i rumstemperatur några timmar.


Vi diskade alla redskap noggrant innan användning. Utrustningen som är ganska tung och stor tog en stund att ställa i ordning. Vi ställde upp hela utrustningen utomhus på en släpkärra för att få en bra och bekväm arbetsmiljö. Att vara utomhus visade sig vara en fördel då det blev både rinnigt och slafsigt vid de olika momenten.
Vi använde en manuell fruktkross. (med tratt) och sedan pressade vi rabarbern med fruktpressen. Av 12 kg rabarber blev det 5 liter råsaft.

 

 

Som sagt… vår förhoppning när vi startade det här experimentet trodde vi att vi skulle kunna dricka råsaften utan att tillsätta socker. Alltså tillverka must.
Men så fort vi smakat ändrade vi oss!!

Lite besvikna över att råsaften var så pass syrlig så ville vi inte slänga bort råsaften. Därför bestämde vi oss istället för att göra tre olika smaksättningar med olika bär för att blanda ut råsaften med. Efter experimentering och testande kom vi fram till ett recept som vi var nöjda med. Vi blandade och buteljerade drickan i steriliserade flaskor och med Oscars egnengjorda etiketter utanpå! Kolla in så snygga de blev!

 

Även om det inte riktigt blev som vi tänkt oss kan vi konstatera att det inte går att dricka råsaften utan att tillsätta socker eller sötningsmedel.

I och med att vi tillsatte socker blev det istället för must som det var tänkt från början en god dryck, soda och lemonad.
Min favorit blev den pärlande och syrliga rabarberlemonaden av råsaft, citron, mineralvatten och socker som tillsats. Oscars favorit var rabarber med blåbär.

Bäst av allt var ändå att vi hade en mycket rolig och trevlig stund!