Nifaköket testar: Gör din egen Kombucha
RECEPT

Nifaköket testar: Gör din egen Kombucha

Story

Kombucha är en fermenterad sötad dryck, baserad på svart te, vatten och socker.
Drycken Kombucha har funnits i tusentals år och det sägs att den har sitt ursprung ifrån Kina. Kombucha är en tedryck som fermenteras med hjälp av en scoby – en ”symbiotic culture of bacteria and yeast.”
Vid framställning kan du endast använda svart eller grönt te, teet ska ej vara smaksatt med frukt eller vara något blandte. För tillverkning av drycken måste du använda en scoby och vid första gången måste du alltså skaffa dig en. Scobyn ser ut som en slemmig pannkaka och är en bakteriekultur. Jag köpte min ”start-scoby” från Njordtorp Permakultur Gård där de bland annat tillverkar Kombucha, syrar och fermenterar egenodlade grönsaker mm.
Med scoby och ekologiskt rent svart te är det sedan bara att köra igång!

Ingredienser

1 liter Kombucha
5 dl kokande vatten
1-3 tsk svart te
1 dl socker
5 dl kallt vatten
1 dl färdig Kombucha
1 st scoby

Instruktioner

Gör så här:
Koka 5 dl vatten och gör ett starkt te och låt stå i minst 15 minuter. Häll i socker och 5 dl kallt vatten. Rör om tills sockret löses upp. Låt svalna till ca 25 grader. Lägg i scoby och häll i lite färdig Kombucha. Låt stå i rumstemperatur 21 – 27 grader i ca 7-10 dagar. Du kan börja smaka efter dag 5.

Kort om Kombucha
Kombucha passar bra som måltidsdryck eller som alkoholfri aperitif och serveras väl kyld.
Kombucha kan smaksättas och vanligast är med hallon, citron, jordgubbar, lime, fläder, blåbär, björnbär och andra bär.
Under jäsning skall drycken stå i rumstemperatur medan den färdiga Kombuchan ska förvaras i kylskåp.