Läget i omvärlden gör att fler konsumenter väljer lokalproducerad mat och dryck. Detta innebär också att allt fler är intresserade av att starta verksamheter inom livsmedelsbranschen. Men vilka regler finns? Vi säger hallå där till Gunnel Berdén på Mat & Rätt!
Gunnel är egenföretagare, konsult, branschspecialist som stödjer, hjälper och förklarar regelverk i livsmedelsbranschen. Lagar och krav från olika myndigheter. Läs mer om Gunnel och Mat & Rätt här.
I den tid som råder tror vi att efterfrågan på lokal mat kommer att öka och i och med det kommer också allt fler kreativa personer vilja starta verksamheter i livsmedelsbranschen. En expansion i branschen helt enkelt. Vilken är din uppfattning Gunnel?
– Jag tror att det kommer bli fler som vill vara verksamma i den lokalproducerade livsmedelsbranschen, säger Gunnel. Vart man än åker runt om i Värmland finns gårdsbutiker, odlingar och små verksamheter.
Är det svårt att starta en verksamhet med produktion av livsmedel?
– Ja, det kan vara lite knivigt ibland. Det är som att köra bil. Innan man får köra så måste man kunna både teori och lite praktik. Har du en lokal där du producerar livsmedel så kommer den även att kontrolleras av kommunen. Kommunen kommer först efter öppning så det gäller att ha gjort sin övningskörning innan, så att säga, ler Gunnel. Nej, men skämt åsido… Det finns regler för hygien och dokumentation som ska följas. Du hittar dem på kommunens och livsmedelsverkets hemsidor.
På dessa sidor kan du även hitta fakta om hur du startar ett livsmedelsföretag och vilka lagar och regler som gäller för just din verksamhet och den eventuella lokal som du producerar i. När du väl har startat upp får du betala en avgift till kommunen som kontrollerar att livsmedelslagstiftningens krav är uppfyllda, men har inte ansvar att ge lösningar. Gunnel arbetade tidigare på kommunen men valde då att starta eget för att på ett bra sätt kunna hjälpa, stödja och förklara för företagare som vill starta eller utveckla en verksamhet.
Vad har du för generellt råd till personer som går i tankarna att starta produktion med livsmedel?
– Om du ska börja i liten skala och känna dig för, så underlättar det om du gör det i en lokal som har kommunalt vatten. Då slipper du kostnader för analys av vattenprover mm. Ta kontakt med andra som har liknande verksamheter och lär av deras erfarenheter. Läs på om vad som gäller på Livsmedelsverkets och/eller kommunens hemsida. Känner du dig osäker på regelverket kan jag hjälpa till med goda idéer från tidigare projekt, så blir det lättare uppfylla kraven i livsmedelslagstiftningen, avslutar Gunnel.
Tack Gunnel för dessa goda och värdefulla råd!