Ärtskott – odla dina egna hemma!
RECEPT

Ärtskott – odla dina egna hemma!

Odla dina egna ärtskott hemma – gott på mackan, i salladen eller vad sägs om en ärtskottspesto till pastan?

Så här enkelt odlar du!
Lägg gula ärtor i blöt över natten. Välj en kruka eller en form. Jag valde en pajform och la ett smörpapper i botten med jord ovanpå. Placera ärtorna jämt över jorden och täck med ett tunt lager jord över och vattna! Placera odlingen ljust och håll den fuktigt men inte blöt.

      

Allra godast är skotten när de är 6-7 centimeter. Skördar du rätt så kommer ärtorna ge ytterligare en skörd. Lämna ett par små blad nederst på stjälkarna så kommer de snart att skjuta en ny omgång skott. Därefter är det dags att så nytt!

Serveringstips:
Klipp av ett litet knippe att ha på mackan eller i salladen. De smakar mild, söt, krispig, ärta. Passar även att smörsteka som tillbehör till fisk, kött eller till en omelett. Efter att ha sått och fått en hel del ärtskott räckte det även till att ha i en god pesto till pasta.

Ärtskottspesto (4 personer)
5 dl ärtskott
1,0 dl olivolja av god kvalité
½ dl rapsolja (gärna pressad och tillverkad lokalt i din närhet)
1/2 – 1 dl rostade solrosfrön
1 stor vitlöksklyfta
1 dl finriven lagrad ost, tex parmesan
salt och peppar

Gör så här: Klipp ärtskotten i mindre bitar. Bland olja, ärtskott, vitlöksklyfta i en mixerbehållare. Mixa röran tills den blivit relativt slät. Ärtskotten gör att det kan bli lite trådigt, men det gör inte så mycket tycker jag. Rör ner osten med en sked. Mixa inte, då blir det ostkräm istället för grynig pesto. Tillsätt eventuellt mer olja om du vill ha röran lite mer rinnig. Ärtskottspesto kan sparas i kylen några dagar.