Hallå där!
Vi säger hej till Malin Sairio, VD och numera ägare för Bokashi i Säffle, som vid det här laget är expert på hur man kan omvandla matavfall till jord. Här ger Malin oss bra och enkla tips!
Vad är Bokashi?
Bokashi är metoden som revolutionerar sättet som vi kan ta hand om våra matrester. Det är ett enkelt och klimatsmart sätt att använda ditt matavfall för att göra jord. Fantastisk jord! Med hjälp av mikroorganismer omvandlas allt vanligt matavfall som kött, grönsaker och kaffesump snabbt till jordförbättring som direkt kan användas i rabatten och kökslandet. Kolet binds i jorden istället för att bli koldioxid och näringsämnena finns kvar, säger Malin. Du kan skapa ett eget kretslopp hemma i ditt kök där du matar jorden och ger tillbaka näringen, bra eller hur fortsätter Malin.
Matavfall är något som vi alla har. Oavsett var du bor, om du har stor eller liten familj, bor på landet eller i stan, så kan du använda bokashimetoden, menar Malin. Vi kallar Bokashi för kökskompostering eftersom det mesta sker inomhus – i köket. Det enda du behöver för att starta är ett par lufttäta hinkar och en påse Bokashiströ. Det finns speciella hinkar men det går bra att använda egna. Det är enkelt att komma igång.
Så här gör du! (Bokashihink med kran)
Starta upp din bokashihink genom att strö en matsked bokashiströ i botten. Varva sedan hinken med matrester och Bokashiströ. Ingen sortering – allt ska ned i hinken! Räkskal och köttfärs, äggskal, citronskal, kaffesump och kycklingben. Mikroberna i Bokashiströet syrar matresterna så att det inte luktar ruttet i hinken, bara lite syrligt.
Om du använder hinkar med kran, kan du enkelt använda vätskan som växtnäring till dina blommor eller odling. Den är ju flytande matrester med levande mikrober i och perfekt med gratis växtnäring.
Det blir inte jord i själva hinken. Men så fort du gräver ned det syrade bokashimaterialet i jorden, eller blandar med jord på något annat sätt, sätter omvandlingsprocessen till jord igång.
Malin berätta, vad är vinsten med att utföra Bokashi?
Med hjälp av Bokashi kan vi bättre förstå jordens värde. Värdet av att mata den, att hjälpa den att bli levande, att delta i några av de viktigaste uppdragen vi har på denna planet vid denna tidpunkt: att binda kol i jorden och att bygga ekologiska, friska jordar. Varje hink Bokashi binder kol i jorden istället för att släppa ut den i atmosfären. Det är en häftig sak att vi kan göra det i våra trädgårdar med matavfall från våra kök. Varje hink gör skillnad!
Själv odlar Malin i sitt växthus, pallkragar och odlingsbäddar. När jag började att arbeta på Bokashi var jag själv nybörjare i odling men jag lärde mig efter hand. Det här året odlar jag tomat, jordgubbar och paprika samt ärtor i växthuset. Jag älskar ärtor och vill inte att rådjuren ska äta upp plantorna, därför odlar jag dom i växthuset detta år. Utomhus odlar jag mest blommor, säger Malin glatt.
Hur kom det sig att ni bestämde er för att skriva en bok om Bokashi?
Vi kände att det behövdes en ordentlig sammanfattning av allt vi lärt oss om Bokashi de senaste 15 åren. Det var trots allt i Säffle det startade! Från början var vi ensamma att prata om hur metoden går till – och de senaste åren har intresset exploderat. Det är jätteroligt, men samtidigt märker vi att förvirringen om vad som fungerar i Bokashimetoden har blivit större. Därför bestämde vi oss för att ta all kunskap vi samlat ihop under åren och göra boken till en ordentlig Bokashiguide som går att använda oavsett var man bor och vad man har för odlingsambitioner. Målet med ”Stora boken om Bokashi” är att både en nybörjare såväl som en erfaren ”Bokashare” ska få hjälp, värdefulla tips, råd och inspiration till att bygga fantastisk jord med sitt matavfall.
Det är alltså relativt enkla saker som vi alla kan bidra med och i och med det förändra och påverka miljön.
– Ja, om alla gör vad man kan så blir det tillsammans en förbättring och hållbart både för klimatet och miljön, avslutar Malin.
Tack Malin för fina och bra tips!
Vill du läsa mer om Malin och Bokashi läs här.