Skaldjurstartar
200 g värmländska signalkräftstjärtar
100 g räkor
2 msk crème fraiche
Juice från 1/3 citron
1 finhackat äpple
ett par nypor finhackad gräslök
Beurre blanc
250 g smör
0,25 dl vitvinsvinäger
0,75 dl vitt vin
Dill
Körvel
Stenbitsrom
2 schalottenlökar
800 g värmländsk potatis
Smaksätt med peppar
Smörstekt gös
4 st gösfiléer från Vänern
2 msk smör att steka i
Fänkål
Olivolja
Citronjuice
Smaksätt med salt och peppar
Se när Amos lagar lyxig Vänergös
Skaldjurstartar, gör så här
Hacka kräftstjärtar, äpplet och räkorna fint. Blanda med Crème fraiche, citronjuice, gräslök samt salt och peppar efter smak. Låt stå i kylen, helst en timme innan servering.
Beurre blanc, gör så här
Hacka löken fint och fräs den i smör till gyllenbrun. Häll på vätskan och låt den nästan koka bort. Vispa konstant och lägg ner smöret, bit för bit. Håll värmen i pannan medelhög och efter ett tag kommer såsen att tjockna. När konsistensen känns rätt, häll ner rom, dill, peppar och körvel. Koka potatisen och vänd sedan ner potatisen i såsen.
Smörstekt gös, gör så här
Salta och peppra och stek i smör på medelhög värme ca 2-,5 minuter per sida. Hyvla fänkålen och ringla över lite olivolja, citronjuice och salt. Toppa sedan rätten med detta.
Servering
Lägg upp fisken och potatisen samt toppa med skaldjurstartaren. Avsluta med fänkålen och du har en tallrik som hade gjort Leif Mannerström stolt!