Smörstekt Vänerngös med potatis, fänkål, beurre blanc & skaldjurstartar
RECEPT

Smörstekt Vänerngös med potatis, fänkål, beurre blanc & skaldjurstartar

Story

Amos Friedman skickade in ett recept till vår kommande kokbok. Roligt tyckte vi! Amos gillar att laga mat och har haft mat som intresse sedan barnsben. Han är uppvuxen i Stockholm men bor och jobbar sedan några år tillbaka som journalist i Karlstad. Här lagar Amos den goda och lite lyxiga maten stekt Vänergös med potatis, en krämig beurre blanc, skaldjurstatar med en dressad fänkål ovanpå. Smaklig måltid!

Kolla även in när Nifaköket träffar Amos Fredman ute på Hammarös sydspets. Där lagar han mat och berättar varför stjärnkockar som Tareq Taylor och Niklas Ekstedt lagar mat utomhus och över öppen eld i sina populära matlagningsprogram! Se filmen här.

Ingredienser
4 portioner 4

Skaldjurstartar
200 g värmländska signalkräftstjärtar
100 g räkor
2 msk crème fraiche
Juice från 1/3 citron
1 finhackat äpple
ett par nypor finhackad gräslök

Beurre blanc
250 g smör
0,25 dl vitvinsvinäger
0,75 dl vitt vin
Dill
Körvel
Stenbitsrom
2 schalottenlökar
800 g värmländsk potatis
Smaksätt med peppar

Smörstekt gös
4 st gösfiléer från Vänern
2 msk smör att steka i
Fänkål
Olivolja
Citronjuice
Smaksätt med salt och peppar

Instruktioner
Se när Amos lagar lyxig Vänergös

Skaldjurstartar, gör så här
Hacka kräftstjärtar, äpplet och räkorna fint. Blanda med Crème fraiche, citronjuice, gräslök samt salt och peppar efter smak. Låt stå i kylen, helst en timme innan servering.

Beurre blanc, gör så här
Hacka löken fint och fräs den i smör till gyllenbrun. Häll på vätskan och låt den nästan koka bort. Vispa konstant och lägg ner smöret, bit för bit. Håll värmen i pannan medelhög och efter ett tag kommer såsen att tjockna. När konsistensen känns rätt, häll ner rom, dill, peppar och körvel. Koka potatisen och vänd sedan ner potatisen i såsen.

Smörstekt gös, gör så här
Salta och peppra och stek i smör på medelhög värme ca 2-,5 minuter per sida. Hyvla fänkålen och ringla över lite olivolja, citronjuice och salt. Toppa sedan rätten med detta.

Servering
Lägg upp fisken och potatisen samt toppa med skaldjurstartaren. Avsluta med fänkålen och du har en tallrik som hade gjort Leif Mannerström stolt!