Spritsad och somrig marängtårta
RECEPT

Spritsad och somrig marängtårta

Ingredienser

Marängbotten
4 st äggvitor
2,75 dl strösocker
6-8 droppar röd karamellfärg

Till garnering
1 liter bär
5 dl grädde
1 tsk vaniljsocker
några droppar hallonessens

Instruktioner

Sätt ugnen på 120 grader. Ta fram ett bakplåtspapper och en lägg det på en plåt. Rita runda cirklar med hjälp av passare ca 22 cm, ca 15 cm och ca 11 cm.

Vispa äggvitor och socker hårt. Droppa i hushållsfärg och blanda ordentligt. Smeten blir nu rosa. Lägg marängsmeten i en spritspåse med en stjärntyll. Spritsa ut marängen inom de uppritade cirklarna. Grädda dem i mitten av ugnen i 1 timme. Stäng därefter av ugnen men låt marängbottnarna stå och torka i eftervärmen.

Vispa grädde och vaniljsocker. Droppa några droppar med hallonessens i grädden. Varva bottnarna med grädde och bär. Strö sedan över riven choklad, strössel eller pudra med florsocker. Tårtan är godast då marängerna fortfarande är krispiga.

Här valde jag grädde och bär som producerats/odlats i närområdet.

Tips när du gör maräng
För att marängen ska blir fluffig, använd alltid rena redskap och använd gärna glas- eller rostfri bunke. Börja att vispa marängen på medelhastighet och öka sedan succesivt hastigheten. Vispa heller inte för länge då riskerar marängen att sjunka ihop. Tillsätt socker lite i taget!