Carlstad Chark & Deli lagar Svarte Petters snabba tryffelpasta
RECEPT

Carlstad Chark & Deli lagar Svarte Petters snabba tryffelpasta

Story

Korv är mångsidig mat som finns i alla möjliga sorter, former och smaker. Korv sågs tidigare inte som någon fin mat utan var förbehållen arbetarklassen men de senaste åren har korven fått ett uppsving. Vi har lärt oss att en god och välbalanserad korv med hög kötthalt är ett exempel på fint mathantverk. Korven har blivit finmat. Så förutom att äta korven just som korv så kan du till exempel ha den i grytor, eller som i det här receptet – en färdigkryddad färs, perfekt att göra en snabb pastasås av. När tiden inte räcker till för att laga mat i flera timmar efter jobbet så är det fantastiskt att ha ett snabbt och gott recept på lyxig middagsmat.

”Självklart går det att göra pastasåsen på annan färskkorv än Svarte Petter, till exempel Salsiccia, Chorizo eller Bratwurst. Jag är svag för tryffel så jag gör gärna den här pastan med Svarte Petter för att få lite vardagslyx.
/Lena Odh – delägare av Carlstad Chark & Deli AB. 

Ingredienser
4 portioner 4

Svarte Petters snabba tryffelpasta
3 st Svarte Petter, cirka 400 g (färskkorv med äkta svart tryffel)
400 g pasta, till exempel linguine eller pappardelle
200 g champinjoner
2 bananschalottenlökar
½ klyfta vitlök
200 g passerade tomater
2 dl värmländsk vispgrädde
40 g smakrik hårdost, som till exempel Gammel-Pär från Lakene Ostgård
3-4 msk finhackad persilja
2 msk smör, till stekning

Instruktioner

Gör så här
Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Snitta korvarna och tryck ut färsen och stek den i en stor stekpanna. Tryck gärna isär korvfärsen med stekspaden under tiden du steker den så att den blir så finfördelad som möjligt. Skär champinjonerna i kvartar och stek tillsammans med korvfärsen. Skala, halvera och strimla löken fint. Skala och finhacka vitlöken.

Fräs sedan löken mjuk och glansig med lite smör tillsammans med korvfärsen och champinjonerna. Tillsätt vitlöken och fortsätt fräsa någon minut. Tillsätt tomatsåsen. Vänd runt och låt fräsa ytterligare några minuter. Häll i grädden och låt allt koka ihop några minuter. Smaka av med salt och eventuellt lite nymalen svartpeppar efter smak.
Häll av pastan och blanda med såsen, lägg upp på tallrikar, riv över osten och toppa med finhackad persilja.

 

 
Lena Odh och Tobias Malm träffar ni när ni handlar på Carlstad Chark & Deli AB i Karlstad.

Läs om Carlstad Chark & Deli och deras korvmästare Tobias Malm som knep en bronsmedalj för sin Kabanoss i kategorin Lufttorkade korvar här!