Eldostburgare med gott tillbehör från Toverud Mathantverk
RECEPT

Eldostburgare med gott tillbehör från Toverud Mathantverk

Story

Therese och Robert Edquist har sina Jerseykor på sin gård utanför Säffle. Therese driver företaget Toverud Mathantverk i Säffle som bland annat gör eldost, smör och crème fraische. Deras produkter går att köpa på Toverud Matantverk, lokala Reko-ringar samt via återförsäljare.

 

Ingredienser
4 portioner 4

Hamburgerbröd (8 st)
3 dl Jerseymjölk (även vatten går bra)
1 ½ tsk salt
25 g jäst
25 g Jerseysmör
500 g vetemjöl (jag har använt från Fagerås kvarn)
2 msk ljus sirap
Till dekoration svarta och vita sesamfrön

Snabbpicklad Gurka (lagom till 4 burgare)
1 ½ l vatten
1 dm gurka tunt skivad på längden
½ dl socker
½ dl ättika
½ tsk salt
1 msk svarta sesamfrön

Snabb dressing
2 dl Jerseyfilmjölk (För fetare alternativ kan hälften bytas ut mot Crème fraiche och/ eller Majonnäs)
1 msk valfri god senap
1 msk chilisås
½ msk sriracha sås
3 krm salladskrydda
Salt och peppar efter smak

Pommes frites (4 port)
1 kg potatis, gärna en lokal variant, gärna oskalade om dem har ett tunt fint skal
1 msk ättika
Olja eller ghee till fritering
Salt och ev. valfria kryddor

Tillbehör till burgaren
Exempelvis; stekt rökt sidfläsk, skivade tomater, tunt skivad lök och sallad

Eldostburgare (4-8 st)
Välj gärna mellan din favoritsmak, Naturell, Rökt, Jalapeño, eller chipotle
Eldostburgaren grillas, stekes eller friteras precis innan servering

Chokladpannacotta med rostad vit choklad (3-4 port)
6 dl jerseygrädde
½ krm salt (till den mörka chokladen för att ytterligare förhöja smaken men det kan hoppas över)
3 krm vaniljpulver (1 krm per omgång choklad)
50 g mörk choklad
50 g mjölkchoklad
50 g vit choklad
3 st gelatinblad (1 gelatinblad per omgång choklad)

Topping rostad vit choklad
50 g vit choklad
Färska bär och/eller citronmeliss

Instruktioner

Eldostburgare med hemmagjorda tillbehör (4 port)
Hamburgerbröd
Värm mjölk, sirap och smör till 37 grader. Häll ner jästen i en degblandare och häll över mjölkblandningen, kör i degblandare på låg/medelhastighet i 15-20 min. Tillsätt saltet i slutet av knådningen. Formar åtta bullar ca 110 gram styck och lägg på en bakplåtsklädd plåt och låt jäsa i ca 60 min.

Precis innan gräddning pensla bullarna med lite vatten och strö lite frö på toppen. Grädda bullarna i ca 8–10 minuter i mitten av ugnen i 200 grader till de har en innertemperatur på 94 grader. Låt bröden svalna på galler.

Snabbpicklad Gurka
Koka upp vatten tillsammans med ättikan och hyvla gurkan tunt, lägg i en skål och häll över socker, salt, sesamfrön och vatten med ättika. Rör om och ställ i kyl. Rör gärna om ibland under tiden den står i kylen i minst en timma.

Snabb dressing
Blanda ihop alla ingredienser.

Pommes frites
Skala och skär potatisen i lagom stavar till pommes frites. Låte dem koka i ättiksvatten i cirka 8–10 minuter. Häll av potatisvattnet och låt svalna och torka på en kökshandduk.
Starta sedan fritösen och ställ in den på 160 grader. Fritera först potatisen i 2 minuter och låt rinna av på hushållspapper. Därefter fritera i ca 3–4 minuter på 180 grader. Salta och blanda runt pommes frites i en pappersbeklädd bunke för att överflödig olja ska absorberas. Servera till din monterade burgare med bröd, sås och tillbehör.

 

Eldostburgare
Eldostburgaren tillagas på grillen, stekpannan eller i fritösen. Stek, grilla eller fritera den så den blir genomvarm och får en fin yta.

 

 

  

  

Chokladpannacotta med rostad vit choklad
Lägg 1 gelatinblad i blöt i lite kallt vatten. Värm 2 dl grädde och när den börjar ryka tar du den från spisen och vispar i 50 gram av den mörka chokladen samt salt och 1 krm vaniljpulver. Vispa till du har en homogen smet. Krama ur gelatinbladet och vispa även i det och rör om tills du har en jämn smet. Häll upp i 3 större eller 4 mindre portionsglas och kyl i minst 1 timme tills chokladen har stelnat.
Upprepa sedan samma procedur med mjölkchokladen förutom att du inte har i något salt även om valfria kryddor såklart kan tillsättas. Häll sedan över smeten på den stelnade mörka chokladen och låt stelna i kyl i minst en timma.
Under tiden chokladen stelnar kan du förbereda den rostade vita chokladen som du hackar i småbitar och lägger på bakplåtspapper på en plåt för att sedan rosta i 175 grader i ugnen i cirka 5 minuter. Rosta till chokladen är gyllene. Passa noga för att chokladen bränner snabbt. Låt sedan ut chokladen kallna och stelna så den blir krispig och stel, då den kommer att bli som en småkaka i konsistensen.
Upprepa slutligen samma procedur med den vita chokladen och även här har man inte i något salt (dock vanilj) och gärna valfria kryddor. Häll sedan över den färdiga smeten på den stelnade mjölkchokladen och låt stelna i kyl i minst en timma.
Hacka sedan eller smula den rostade chokladen på toppen och dekorera med valfria bär eller gröna blad och servera!
Pannacottan är godast lite lätt rumstempererad i stället för kylskåpskall för då kommer smaken fram bättre.

Toverud Mathantverks produkter går att köpa på Toveruds Mathantverk, REKO-ringar runt om i Värmland. Eldosten finns naturell, jalapeno, chipotle och rökt samtliga som  hamburgare eller bit.