Fish and chips på Vänergös – från rökeriet på Hammarö
RECEPT

Fish and chips på Vänergös – från rökeriet på Hammarö

Story

Henrik Lööv är VD på Lillängshamnens restaurang på Hammarö tipsar om en crossover på den frasiga brittiska snabbmatsklassikern.
Gösen är så närodlad det bara går och hämtas från Nordens största insjö som breder ut sig strax utanför fiskeläget, butiken och restaurangen – Vänern.
”Vi vill att alla ska kunna prova att göra mer fisk hemma!”, säger Henrik som försökt göra ett enkelt recept.
Tillbehören är hemmagjord remoulad, nyslungade pommes med salt och dill och gröna ärtor. Se detaljer i filmen här intilll!
Om du inte är en fena själv med fiskespöet så går gös att köpa i butiken på Lillänghamnens fiskrökeri på Hammarö och företagets fisk finns även i andra livsmedelsaffärer i Värmland.
Denna rätt serveras även på Lillängshamnens restaurang – med utsikt över Vänern och en liten småbåtshamn som tillbehör!

 

Ingredienser
4 portioner 4

600 g  gösfilé, skinn och benfri (150 g/port)
600 g utvald premium pommes frites med skal (150 g/port
Torkad dill
Salt

 

Frityrsmet
2 st ägg
1 msk rismjöl
2 dl panko ströbröd
Salt och peppar
3 dl olja, till fritering

Dansk remoulad
2 dl majonnäs
2 dl picklade grönsaker
1⁄2 tsk curry
1 krm gurkmeja
Salt och peppar efter smak

Instruktioner
Video - Se Henrik visar sin favoriträtt

Gör så här
Lägg majonnäsen i en skål. Hacka picklesen och blanda ner i majonnäsen. Tillsätt curry, gurkmeja, salt och peppar och blanda ihop ordentligt. Smaka av.
Hetta upp oljan till 170 grader i en kastrull/fritös med höga kanter. Vänd varje fiskbit först i rismjöl, vispat ägg och sedan i panko ströbröd.
Fritera dem gyllenbruna, cirka 5-7 minuter. Upprepa samma friteringsprocedur med potatisen.
Vänd de ny-friterade pommes frites i salt och torkad dillblandning.
Servera i trälåda tillsammans med blancherade gröna ärtor, remouladen, citron och toppa med nyplockad dill.
Njut av Vänern!