Fläskfärsfalafel med gula ärtor och rostad vitkål
RECEPT

Fläskfärsfalafel med gula ärtor och rostad vitkål

Story

Efter att ha funderat på det här med modern mat och att vi ska äta mindre mängder kött, så landade det hela i en slags fläskfärsfalafel.
Den rostade vitkålen är en personlig favorit, som vi tillagar minst fyra gånger i veckan. Krispigt, mjukt och smakrikt.
/Kjell Björnstad

Ingredienser
  • 300 g
    Fläskfärs
  • 1/2
    Vitkål
  • 250 g
    Gula ärtor (kokta)
  • 1
    ägg
  • 3
    rivna morötter
  • 1
    riven gul lök
  • 1 msk
    Kalvfond
  • 1/2 msk
    Dijonsenap
  • 2 tsk
    chilipulver
  • 1 1/2 tsk
    salt (ca)
  • svartpeppar
  • Olivolja eller Rapsolja
  • Flingsalt
Instruktioner
  • Steg 1:Lägg ärtorna i blöt över natten. Koka ärtorna så de blir mjuka. Lägg ärtorna i en bunke med ägg, dijon och pressad vitlök. Mixa med stavmixer till en slät smet.
  • Steg 2:Riv morötterna och löken på den grova sidan på ett rivjärn. Krama ur löken om den känns vattnig. Tillsätt resten av ingredienserna.
  • Steg 3:Blanda ihop till en smet med handen. Rulla och platta ut till valfri biffstorlek. Gärna lite mindre. Stek båda sidor i varm stekpanna med olja
  • ROSTAD VITKÅL MED FRÖN:
    Skär vitkålen i centimetertjocka skivor.
    Lägg i ugnsfast form eller på plåt.
    Ringla över valfri olja och strö över lite flingsalt och frön.
    Ugn 225 grader ca 20 minuter


    Kjell Björnstad