400 g mandelmassa
3 st ägg
100 g rumsvarmt smör
½ dl skrädmjöl
½ dl vetemjöl
Mandelspån att strö ovanpå
Smör att sörja formen med
Till servering:
Vispad grädde och hjortronsylt av bra kvalitet.
Vi dekorerar våra kakor med ätbara blommor, citronmeliss och färgglatt strössel
Sara på Fryksta Trädgårdscafé berättar om Frykenkakan
Smörj kanterna på en springform och kläm fast ett bakplåtspapper i botten. Sätt ugnen på 175 grader. Ta fram smöret i god tid så det hinner bli rumsvarmt och skär det i små kuber.
Riv mandelmassan grovt. Blanda ner övriga ingredienser och rör till en smet, gärna med elvisp. Bred ut smeten i formen och strö över mandelspån. Grädda i 25-30 min, kakan ska inte ha alltför mycket färg. Låt gärna Frykenkakan mogna ett dygn innan servering. Servera med vispad grädde och hjortronsylt.
Recept och foto: Sara Bodin Olsson
Sara berättar om sin kommande bok ”Historisk Värmländsk Mat”, med äldre recept som är anpassade till dagens kök och råvaror.
– Det är ett riktigt drömprojekt, där jag fått möjlighet att testa många av de gamla recept som jag samlat på mig genom åren; jätteroligt och jättesvårt! Det är också kul att så många andra verkar nyfikna på det här materialet, det är inte bara jag som tycker att det är spännande, säger Sara och fortsätter.
– Jag har valt ut drygt 40 favoriter, både välkända och ganska okända rätter och bakverk. En del av dom är värmländska klassiker, andra är mer allmänna och inte så lokalt färgade, men alla recept är nertecknade eller använda i Värmland. Jag har också försökt få till en bra blandning, så att det både är enkla vardagsrätter och exklusiva recept från högreståndsmiljöer. Det var väldigt stor skillnad på mathållningen mellan olika grupper i samhället för några generationer sedan! Sen väljer jag bara ut sådana recept som jag tänker att man faktiskt vill använda idag, som verkar goda och roliga att återupptäcka. De mustigaste och märkligaste rätterna har jag hoppat över.
Sara berättar om typiska värmländska maträtter.
– Det beror ju alldeles på vad du menar med typiskt värmländsk; tänker du dig en rätt som varit vanlig i hela Värmland, men bara här och ingen annanstans? Det finns nog knappast, men vissa rätter har förstås varit mer populära i Värmland än på andra platser och har kommit att förknippas lite extra med oss. Nävgröten har du ju nämnt, kolbullen, resken och klengåsen tycker jag också att man kan uppmärksamma, även om dom förekommer på andra platser också. Sen är det ju spännande med rätter som fått namn med ”Värmland” i, som Värmlandskorven, Värmlandssoppan och Värmlandskakan. Fast den vanligaste vardagsmaten har nog länge varit gröt, välling och grovt bröd. Och viss mjölkmat, som surmjölk eller tätmjölk och messmör. Sen har man ju ätit en hel del sill också, och på senare tid mycket potatis. Det är jätteroligt med gamla recept, men det är nog få av oss som idag skulle klara av att äta en helt autentisk 17- eller 1800-talsdiet! Jag hoppas att vi kan börja använda fler gamla lokala recept framöver, det finns ju så många att återupptäcka i olika handskrivna receptböcker och i arkivmaterialet. Vilken resurs! Ofta kan man ju också uppdatera rätterna en aning, utan att ändra för mycket, så att de passar på en modern meny. Servera dem med nya tillbehör t.ex. säger Sara.
Sara är aktuell med boken ”Historisk Värmländsk Mat” som lanseras hösten 2022.