Surdegsbröd från Värmskogs bageri bakat på värmländskt dinkel
RECEPT

Surdegsbröd från Värmskogs bageri bakat på värmländskt dinkel

Story

Malin Lindholm driver Värmskogs bageri sen en tid tillbaka. Hon bakar allt från grunden och du hittar en del av hennes bakverk bland annat på Värmskogs Café. Allt från bullar, kakor, biskvier, och surdegsbröd finns i Malins sortiment. Vill du beställa bakverk av Malin kontakta henne på Värmskogs bageri på sociala medier som Facebook och Instagram.

Ingredienser

Grytbröd/dinkelbröd

Fördeg
100 g vatten
100 g rågmjöl
100 g surdeg
Låt stå ca 12 h

Deg
300 g siktad dinkel (från Björkaholms kvarn)
600 g vetemjöl
Ca 500 g vatten
25 g salt
Fördegen

Instruktioner
Värmskogs Bageris surdegsbröd på värmländskt dinkel

Fördeg
Fördeg blandas till en tjock gröt, plasta bunken och låt stå i rumstemperatur i ca 12 timmar.

Deg
Blanda allt till en smidig deg ca 8-10 min, tillsätt mer vatten vid behov .
Dela degen i två bitar och forma till runda bröd som du lägger i en mjölad handduk i en jäskorg, du behöver inte ha jäskorg en vanlig skål, bunke eller durkslag går lika bra.
Låt jäsa 5-8 timmar beroende på temperatur inomhus men tills du ser att den ökat i volym till det dubbla.
Du kan grädda brödet nu men jag kyl jäser det i 12-24 timmar.
Sätt ugnen på 250 grader och värm upp en gjutjärnsgryta med lock som får stå och bli ordentligt varm. Snitta brödet i det mönster du önskar eller bara ett enkelt rakt snitt. Ta ut grytan och stoppa i brödet i grytan och grädda i 250 grader i 25 min. Ta av locket och sänk temperaturen till 225 grader och grädda ytterligare 15 min. Låt bröden svalna på galler.