Helgrillad älgentrecote med chipotlemajonnäs från Hygns Vilt
RECEPT

Helgrillad älgentrecote med chipotlemajonnäs från Hygns Vilt

Story

Karin på Hygns Vilt rekommenderar grillad älgentrecot, grillad spetskål tillsamman med en het chipotlemajonnäs.
Hygns Vilt är gårdsbutiken utanför Kristinehamn med egenproducerade charkvaror samt styckdetaljer av vilt.

Ingredienser
4 portioner 4

Till 0,8-1kg Älgentrecote (Beräkna 150-200 g per person)

Rubba köttet med:
1 tsk salt
2 tsk svartpeppar
2 tsk paprikapulver
2 tsk malen koriander
1 tsk cayenne
2 tsk oregano

Tillbehör per/port
½ spetskål dela spetskålen och behåll roten så att den håller ihop
1 st färsk lök grillas hel
1/3 st squash skär i tjocka skivor
Olja att ringla över
Salt och peppar

Chipotlemajonnäs 6-8 portioner
1 helt ägg
2 tsk vitvinsvinäger
2 tsk dijonsenap
2 dl olja

Smaka av majonnäsen med:
1 tsk chipotlepulver
2 krm salt och peppar
1 tsk citronsaft (ej kall)
½ tsk chiliflakes

Instruktioner

Gör så här med köttet:
Låt köttet ligga med kryddor en stund före grillning.
Vid grillning pensla med lite olja. Grilla till en kärntemp av 48 grader (mediumrare) 52 grader (medium).
Låt köttet vila på ett fat i minst 15 min innan det skivas och serveras.

Gör så här tillbehör:
Ringla olja över, salta och peppra före grillning.

Gör så här chipotlemajonnäs:
Mixa allt med en stavmixer och smaka av med salt, pepper, citronsaft, chiliflakes och chipotlepulver.

Chipotle är torkad, rökt chili, oftast jalapeño