Grinnemo Hallon & Honung – god, gammeldags honningkake i langpanne
RECEPT

Grinnemo Hallon & Honung – god, gammeldags honningkake i langpanne

Story

I Gräsmark utanför Sunne driver Ivar och Ulrika sin verksamhet. De tillverkar honung, sylt, saft och chutney. Alla ingredienser i deras produkter är lokala råvaror från Värmland efter egenutvecklade recept. Råvarorna är inte besprutade och är helt fria från förtjocknings- och konserveringsmedel. Deras fantastiskt goda rabarbersylt med kardemumma tog guldmedalj under SM i Mathantverk 2020 och även deras trattkantarellchutney har fått pris i tävlingen Gastronomisk Matverk. Kika in sortimentet här!

Ingredienser

Ingredienser
100 g smör
4 st ägg
250 g strösocker
250 g honung
¼ tsk malt nejlika
¼ tsk malt svartpeppar
½ tsk malt ingefära
1 tsk bakpulver
250 g vetemjöl
1 klick smör til långpannan
150 g skållade mandlar
100 g smält choklad

Instruktioner

Slik gjør du det:
Sätt ugnen på 150 grader. Använd en långpanna med måtten 20 x 25 cm.
Smält smöret och låt det svalna. Separera äggulan från äggvitan. Vispa äggulan och sockret fluffigt. Tillsätt honung och det avsvalnade smöret. Vispa äggvitan och vänd ner den i smeten.
Blanda ihop nejlika, peppar, ingefära, bakpulver och vetemjöl och rör sedan ner i blandningen.
Smörj långpannan med smör. Häll ner smeten i den smorda långpannan och grädda kakan i nedre delan av ugnen i ca 50 min. Låt kakan svalna på bakgaller.
Vid servering, smält chokladen och häll över kakan. Dela de skollada mandlarna i bitar och strö ööver kakan. Förvara kakan i folie. Kakan går utmärkt att frysa in.