Kålgryta som smakar Värmland
RECEPT

Kålgryta som smakar Värmland

Story

Denna variant på kålpudding bär jag med mig sedan barndommen. Vem som är upphovet till detta sätta att laga den är lite suddigt i mitt minne. Snabb och enkel att laga i vardagen. Som med alla recept blir det här min tolkning.
/Bo Göran Sjögren

Ingredienser
  • 400 gr
    Fläskfärs


    Ingrediens info

  • 800 gr
    Vitkål


    Ingrediens info

  • 100 gr
    Purjolök
  • 3 msk
    Skrädmjöl
  • 2 dl
    Grädde
  • 3 dl
    En lokal lättöl
  • 4 msk
    Mörk sirap
  • 1 msk
    Smör
  • 2 tsk
    Salt
  • Svartpeppar från kvarnen när du serverar
Instruktioner
  • Steg 1:Koka korngrynen i 5 min
  • Steg 2:Blanda färsen med korngryn, skrädmjöl, grädde och 2 dl av ölen. Salta lätt
  • Steg 3:Strimla vitkålen på mandolin eller skär den med kniv
  • Steg 4:Stek den finskurna purjolöken lätt i en panna med smör
  • Steg 5:Slå i 1 dl av ölen i grytan. Början med ett lager vitkål, ringla lite sirap över. Därefter hälften av färsen och hälften av vitkålen. Upprepa och avsluta med en topp av vitkål och sirap.
  • Steg 6:Låt småputtra på spisen i ca 35 min. De sista 10 min utan lock för att reducera vätskan något
  • Steg 7:Serveras med rårörda lingon från Torfolks Gård, hemslagen majonäs och några skivor gott surdegsbröd från ett lokalt bageri