Mexikansk böngryta
RECEPT

Mexikansk böngryta

Story

Vi i vårt köket på Älvkullegymnasiet fick i uppgift att skapa ett hållbart recept baserat på lågt klimatavtryck till en kokbok för Bergkvist Publishing. I denna böngryta så är klimatavtrycket 0.13 CO2e/portion.
/Marcus Arvidsson

Ingredienser
  • 250g
    Morot


    Ingrediens info

  • 750g
    Potatis
  • 200g
    Lök gul och röd
  • 10g
    Vitlök färsk
  • 100g
    Paprika röd och grön
  • 400g
    Krossade tomater
  • 250g
    Kidneybönor konserv
  • 150g
    Kikärtor konserv
  • 150g
    Röda linser
  • 1st
    Citronzest och citronjuice från en citron
  • 0,5cl
    Basilika torkad
  • 1st
    Lagerblad
Instruktioner
  • Steg 1:Skala & hacka morötter och lök
  • Steg 2:Fräs grönsakerna på svag värme
  • Steg 3:Tillsätt krossade tomater, bönor, lagerblad, paprikapulver & chilipulver och låt koka i 10 minuter
  • Steg 4:Tillsätt citronsaft & basilika
  • Steg 5:Smaka av med salt & peppar och servera med kokt potatis gärna lokalproducerat
  • Steg 6:Man kan addera kyckling och ändå ha god marginal upp till 0.5 co2/kg. 1 portion kyckling a´120 gram ökar receptets miljöpåverkan med 0.28 co2/kg.