Mormors kålpudding
RECEPT

Mormors kålpudding

Story

Mormor var kallskänka på Loka Brunn under många många år. Därför var matupplevelser en central del på den sidan av min släkt och är också något som ärvts ner genom generationerna. Och just kålpuddingen har sina kopplingar till Loka Brunn.

Kockens kålpudding med gräddsås var alltid en given succé i personalmatsalen och det tisslades och tasslades om receptet. Vad var hemligheten? Mormor var kanske mer intresserad än de andra och löste mysteriet genom att erbjuda kocken sitt recept på citrontårta.

Och hemligheten var inte någon unik kombination av kryddor eller råvaror. Utan hemligheten låg i att steka kålen på väldigt låg värme under lång tid väl varvad med mörk sirap. Den mycket långsamma stekningen fick kålen att karamelliseras på ett sätt som en hastig stekning inte kunde motsvara.

Och citrontårtan? Det år en annan story.

/Andreas Stjärnhem

Ingredienser
  • 600 g
    Fläskkött


    Ingrediens info

  • 750 g
    Vitkål


    Ingrediens info

  • 50 g
    Extrasaltat smör
  • 5 msk
    Mörk sirap
  • 3 tsk
    Kryddpeppar
  • 1 st
    Gul lök
  • 3,5 dl
    Grädde
  • 3 msk
    Koncentrerad kalvfond
  • 1 msk
    Soya
  • 3 msk
    Mjöl
  • 3 dl
    Steksky
Instruktioner
  • 1.Sätt ugnen på 175 grader. Gärna varmluft.
  • 2.Dela kålhuvudet. Skär bort roten på vitkålen. Skär ned huvudet i små tärningar
  • 3.Fräs lite kål i taget i smör i en panna. Krydda med salt och vitpeppar och ringla över sirap. Stek tills kålen mycket försiktigt under en lång till tills dess den mjuknat och ställ åt sidan.
  • 4.Lägg färsen i en bunke. Finriv löken och tillsätt den i färsen. Blanda ner grädde, 1 msk sirap, kalvfond, soja, ströbröd, vatten, kryddpeppar salt och peppar. Rör om till en lös smet. Blanda ned 1/3 d
  • 5.Varva färs och hälften av kålen i en portionsformar alternativt en stor ugnsform. Toppa med kål.
  • 6.Grädda kålpuddningen i mitten av ugnen i ca 40- 45 minuter. Ta ut och häll över stekskyn i en skål till såsen.
  • 7.Gräddsås: Börja med att smälta smör i en kastrull. Tillsätt och rör ut mjölet med en visp. Vispa väl. Tillsätt grädde, soya och mjölk. Vispa hela tiden så att det inte bränner vid!
  • 8.Rör ned stekskyn från kålpuddingen, kalvfond, soja och salt och peppar. Låt småputtra några min på låg värme.
  • 9.Servera med nykokt snöbolls-potatis och rårörda lingon!