Nygrillad värmländsk entrecôte med kantarellsmör från Carlstad Chark & Deli
RECEPT

Nygrillad värmländsk entrecôte med kantarellsmör från Carlstad Chark & Deli

Story

Nygrillad värmländsk entrecôte med kantarellsmör, ugnsrostad potatis och snabbpicklad polkabeta är en fest för smaklökarna. Lena Odh berättar om kantareller, skogens guld! Kantareller är sannerligen skogens guld. Nyplockade, smörstekta kantareller på en toast är för mig smaken av svensk sensommar. Under svampsäsongen plockar jag så mycket kantareller jag bara kan, som jag förväller och fryser in. De använder jag sen i såser, stuvningar, pajer, grytor eller som här i ett smakrikt kryddsmör. Curry passar oväntat bra till kantareller även om det låter som en underlig kombination. Smöret är delikat till såväl grillad fisk som stekt kött eller kokta grönsaker. Nygrillad värmländsk entrecôte med kantarellsmör, ugnsrostad potatis och snabbpicklad polkabeta är en fest för smaklökarna.

Ingredienser

Värmländsk entrecôte med kantarellsmör, ugnsrostad potatis och snabbpicklad polkabeta

Kantarellsmör
400 g kantareller
200 g rumsvarmt smör
1 tsk gul curry
1 msk citronsaft
Salt och svartpeppar

Picklade polkabetor
Ca 300 g polkabetor, 2-3 stycken
0,75 dl ättika 12%
1 ½ dl socker
2,25 dl vatten
2 krm salt

Ugnsrostad delikatesspotatis
800 g små färskpotatisar eller delikatesspotatisar
4 msk rapsolja
3 – 4 krm salt

Grillad entrecôte
150 – 200 g värmländsk entrecôte i skivor per person

 

Instruktioner

Gör så här, kantarellsmör
Stek svampen i 1 msk av smöret i en stekpanna tills all vätska kokat in. Tillsätt salt, curry och fräs ytterligare ca 2 min. Låt kallna. Kör svampen i en matberedare eller mixer tills svampen är en slät kräm. Lägg i det rumsvarma smöret och mixa tills allt blandat sig. Smaka av med salt och nymald svartpeppar. Lägg det mixade smöret på ett bakplåtspapper och rulla ihop till en rulle. Lägg smörrullen i kylen så att den får stelna i minst 1 tim.
Skär lagom tjocka skivor av smöret och lägg på det nygrillade köttet.

 

Gör så här, picklade polkabetor
Koka upp vatten, ättika och socker. Rör så att sockret löser sig. Låt stå vid sidan. Skala polkabetorna och skiva dem så tunt du kan. Ett tips är att använda en mandolin. Lägg de tunna skivorna i en skål. När lagen är ljummen så häller du den över betorna och blanda runt. Låt sedan svalna helt. Lägg över i en glasburk eller plastburk och tryck ner polkabetorna så lagen täcker. Sätt på locket. Marinera dem i minst en timme. Polkabetorna tappar färgen efter några dagar i lagen, men de smakar fortfarande lika gott. Förvara i kylen.

Gör så här, ugnsrostad delikatesspotatis
Sätt ugnen på 225 grader. Tvätta och borsta potatisen, torka potatisen med lite papper och lägg i en skål. Häll över rapsoljan och blanda runt. Häll över saltet och blanda igen. Häll sedan långpanna. Baka potatisen i ugnen tills de fått färg och är mjuka inuti ca 45 minuter. Börjar potatisen bli för bränd mot slutet så sänk värmen till 150 grader så att potatisen blir mjuk utan att bli för bränd. Har potatisen tvärtom för lite färg så kan du istället slå på grillelementet i ugnen en stund mot slutet. Vänd gärna runt på potatisen någon gång under tillagningen.

Gör så här, grillad entrecôte (150 – 200 gram värmländsk entrecôte i skivor per person)
Ta ut köttet ur kylskåpet och lägg det i rumstemperatur i cirka en halvtimme innan du ska grilla det. Förbered entrecôten genom att pensla den med smält smör eller smörolja på båda sidorna, salta väl. Förbered grillen för direkt grillning och invänta bra och het glödbädd. Grilla sedan köttet på hög värme på båda sidorna, tills det får bra färg cirka 2-3 minuter på varje sida.  Ta av köttet och peppra på båda sidor. Låt vila i ca 5 min före servering så behåller du den goda köttsaften i köttet och får en saftigare köttbit.

 
Lena och Tobias träffar ni när ni handlar på Carlstad Chark & Deli i Karlstad.