Somriga smaker – jordgubbspaj, shake, sylt och Gourmetpotatis från Ängebäck Trädgård
RECEPT

Somriga smaker – jordgubbspaj, shake, sylt och Gourmetpotatis från Ängebäck Trädgård

Story

En vacker sommardag kryllar det av liv på Ängebäck Trädgård. Solen skiner och fåglarna sjunger. Några skördar grönsaker, blommor och potatis. Ett stort gäng plockar jordgubbar som ska köras ut till fem matbutiker i närområdet. Någon arbetar med bevattning medan andra arbetar vid gårdförsäljningen och tar hand om alla kunder som strömmar till.
Medarbetarna kommer från många olika länder men de flesta bor i närheten och cyklar till jobbet. De ukrainska medarbetarna bor på gården tillsammans med oss bofasta.
Snart kommer kunderna tillbaka från fältet med hinkar och korgar fulla av röda solvarma jordgubbar. Den somriga fruktiga doften letar sig fram också till mig och jag är glad över att få vara en kugge i den långa raden av medarbetare som under årens lopp arbetat på vår gård. Men jag är också tacksam över att få vara en länk i en lång kedja av människor i vår släkt som bott på gården Där Söre i byn Ängebäck under mer än 260 år.
Just här, bland jordgubbar, färskpotatis och alla människor, pratar vi mycket mat. Inte sällan händer det att vi lär folk att det är både lätt och väldigt gott att göra sin egen sylt. Om man har plats i frysen är det bara att mosa ihop jordgubbarna och frysa in dem i en påse eller i en liten burk. Vips så är sylten till vinterns pannkakor fixad! Det behövs inte ens socker i den här typen av sylt som bara tinas innan den avnjuts. Men min mamma Elsie har också delat med sig av ett recept där samma jordgubbar används till både saft och sylt.
Hälsningar från Anna Wilén,  Ängebäck Trädgård.

 

Ingredienser

Ängebäcks jordgubbspaj
2 ½ dl vetemjöl
½ dl skrädmjöl
3/4 dl strösocker
150 g smör
2 msk kallt vatten

Jordgubbar i riklig mängd!

Mammas godaste saft och sylt!
6 liter rensade jordgubbar
4 liter vatten
40 g citronsyra

 

Somrig jordgubbsshake!
1 dl mjölk med
2 dl jordgubbar
2 dl vaniljglass (eller jordgubbsglass)

Marmelad med Aroniabär
2 kg Aroniabär
Citron
1 kg syltsocker

 

Smoothie med Aroniabär
1 dl Aroniabär
1 banan
2 dl yoghurt

 

Instruktioner
Anna Wilén hälsar dig välkommen till Ängebäck Trädgård!

Ängebäcks jordgubbspaj, gör så här:
Hacka ihop mjöl, socker och smör till en smulig massa. Blanda i vattnet och arbeta ihop till en deg. Tryck ut degen i en stor form (ca 28 cm i diameter). Nagga botten med en gaffel. Låt stå kallt i minst 30 minuter. Förgrädda pajskalet i 200 graders värme i 10 minuter. Låt svalna. Fyll det med skivade eller hela jordgubbar i riklig mängd. Ev. ringla flytande honung över. Servera med grädde, vaniljvisp eller glass! Pajen räcker till 8-10 personer.

Mammas godaste saft och sylt, gör så här:
Blanda allt och låt stå ett dygn. Sila.
Saft: Rör i 4 dl strösocker per liter saft.
Sylt: Koka sylt på bären i ca 5-6 minuter.
Sockra efter smak. Både saften och sylten bevaras bäst i frysen, men det går även att tillsätta konserveringsmedel.

Somrig jordgubbsshake, gör så här:
Mixa jordgubbarna med en stavmix. Lägg i vaniljglass eller jordgubbsglass och fortsätt att mixa tills shaken blivit skummig. Häll upp i glas och servera. Dekorera ev. med en klick glass och skivade jordgubbar.

Marmelad med Aroniabär, gör så här:
Frys bären några dagar. Då blir de lite sötare i smaken och en del av beskan försvinner. Därefter mixas drygt hälften av bären och resten kokas med hela. Då blir marmeladen väldigt fin i konsistensen.
Färsk Aronia passar bra i en fruktsallad tillsammans med glass eller vispad grädde. Den lite sträva smaken kontrasterar fint mot de andra sötare fruktsmakerna och ger fruktsalladen lite sting.

Smoothie med Aronia, gör så här:
Om du fryst bären, ta upp dem i portioner och mixa tillsammans med en banan och ett par glas yoghurt. Då kommer alla nyttiga fibrer som finns i skalet med. Om inte allt går åt på en gång går det bra att spara resten i kylen till nästa dag. Det sägs att Aronia är bra för minnet och det vill en ju inte glömma!

 

Ängebäck är mer än bara jordgubbar! Gårdens goda och utsökta små Gourmetpotatis är en riktig delikatess. Så här berättar Anna Wilén historien om Gourmetpotatisen.
Den lilla goda Gourmetpotatisen landar på min tunga. Den smakar varmt och gott. Jag känner toner av mandel och smörkola i gommen. Det spröda skalet har spruckit upp lite grann och det lätt krämiga innehållet i potatisen fyller mig med glädje! Tänk, det är inte så länge sedan små potatisar inte fick säljas i butikerna. De var helt enkelt för små. De passade inte in. Dessutom fyllde frysta potatisprodukter och chips butikerna. Men jag ville vara med och ta tillbaka Potatisens plats på hyllan i butikerna och även på matbordet! Genom långa och ibland krokiga vägar är vi nu där!
Ängebäcks Gourmetpotatis har ätits på Nobelminglet i Stockholm. Den har varit med och visats upp på en matmässa i Paris. Den vann en plats på Husmansbord. Till slut vann Gourmetpotatisen den svenska uttagningen till en internationell tävling i Europa och där tävlade kvinnor från 33 länder. En annan kvinna vann men Gourmetpotatisen kom med bland topp fem!
Vad är då Gourmetpotatis? Jo, den är en liten, mycket väl sorterad och tvättad potatis, storlek 30-38 m.m. av sorten King Edward. Den är förpackad i små påsar där vi skickar med både recept och en liten berättelse om gården. Att äta små potatisar bidrar till att minska matsvinn. Det är både miljö- och klimatsmart att äta potatis som i sig är anspråkslösa när det gäller vatten. Gourmetpotatis går lätt att laga till! Det går åt några minuters arbete och sedan gör ugnen resten. I den europeiska tävlingen ingick att produkten/konceptet ska ha spridit sig från den egna gården och det har verkligen Gourmetpotatisen gjort! Små potatisförpackningar säljs numera i alla livsmedelsbutiker men det var i Ängebäck det började! I en tanke. I en dröm om natten. I vårt älskade potatislager!

På Ängebäck Trädgård odlas även Aronia bär. Läs om Annas historia om dessa fantastiska bär!
Det var varmt och soligt. Barnen lekte i sandlådan och vi behövde ett skydd mot vägen. Sagt och gjort – jag ringde Kalénius trädgårdshandel. Jag ville ha en häck som var grön och frodig på sommaren, gärna blomma vackert på våren och bidra med mustiga höstfärger i trädgården. Men framför allt ville vi att bären skulle vara ätliga – för barnens skull och fåglarnas. I samtal med Kalénius valde vi Svart Aronia. Inte visste vi då att Aronia är ett fantastiskt bär! Inte visste vi att Aronia räknas in i gruppen superbär! Det är proppfullt med antioxidanter och andra godsaker i detta lilla svarta bär. Googla på Aronia och du kommer att bli förvånad! De första tio åren skötte vi om häcken och lät den bara bli större. Efter att frosten slagit till kom det stora flockar av Sidensvansar som gjorde rent hus på bara några dagar. Då började mamma Elsie och faster Brita att intressera sig för Aroniabären. Det kokades både saft och sylt och vi provblandade med diverse bär och äpplen.
Nu har det gått ytterligare tjugo år. Numera pressar vi, min sambo Sune och jag, Aronia som vi sedan pastöriserar och häller upp på flaskor. Vi kallar Aroniadrycken för ”Bara Aronia”. Inga tillsatser alls, inte ens vatten. ”Bara Aronia” är nog allra godast på morgonen som en shot innan frukosten men den passar också bra som en välkomstdrink eller som ett alkoholfritt alternativ till rött vin.

Färsk Aronia passar bra i en fruktsallad tillsammans med glass eller vispad grädde. Den lite sträva smaken kontrasterar fint mot de andra sötare fruktsmakerna och ger fruktsalladen lite sting.
Men kanske det allra bästa ändå är att frysa in bären och ta upp dem i portioner och sedan göra smoothie av dem. Ta upp en dl Aroniabär direkt från frysen. Mixa tillsammans med en banan och ett par glas youghurt. Då kommer alla nyttiga fibrer som finns i skalet med. Om inte allt går åt på en gång går det bra att spara resten i kylen till nästa dag. Det sägs att Aronia är bra för minnet och det vill en ju inte glömma!

Hälsar Anna Wilén, Ängebäck Trädgård.