Testa surdegspizzan från Norra Sanna Bageri
RECEPT

Testa surdegspizzan från Norra Sanna Bageri

Story

Norra Sanna bageri ligger strax norr om Karlstad, här bakas stenugnsgräddat långjäst bröd med ekologiska råvaror och råvaror utan tillsatser. Bageri drivs av Carina Wallner och det är också Carina som är bagaren bakom bröden.
” Jag månar om hantverket, de naturliga råvarorna och människorna bakom dem. För den goda smaken, hälsan, respekt för människor, djur och moder jord använder jag endast ekologiska råvaror och råvaror utan tillsatser.”

Pizzadegen i receptet är bakad med surdeg som både mättar och smakar mer än ”vanlig” pizzabotten. Surdeg är en gammal metod som tål lång jäsning och ger ett gott bröd. Innehållet i surdeg är mjöl och vatten som får stå och bilda mjölksyrabakterier. Den långsamma jäsningen gör att brödet blir snällare för magen och lättare för kroppen att ta hand om.
Välkommen till Norra Sanna bageri!

Ingredienser
4 portioner 8

Pizzadeg (7-8 st)
7 ½ dl ljummet vatten
ca 100 g bubblig och fräsch surdeg (kan bytas mot en smula ekologisk jäst)
30 g oraffinerat havssalt
900 g siktat vete eller dinkelram
100 g finmalt fullkorn av tex dinkel eller något annat kulturspannmål.
(lite olivolja eller rapsolja om du vill)

Instruktioner
Carina bakar surdegspizza i vedugn

Gör så här
Blanda vatten och surdeg, tillsätt salt och hälften av mjölet och vispa tills det inte finns några klumpar, blanda i resten av mjölet med handen eller en slev och täck sedan över degen. Låt vila ca 1 timme (kallas autolys). Stretcha degen i bunken genom att dra degen från kanten och mot mitten under tiden du vrider bunken för att dra från alla håll. Upprepa med 20-40 min mellan varje ”stretch” under ca 2 timmar.
Om jäsningen kommit igång kan du sätta den i kylen, om inte låt den stå framme i rumstemperatur 1-2 timmar ytterligare. Kan ta olika lång tid beroende på temperatur och luftfuktighet. Låt sedan degen vila i kylen 1-2 dygn.
Innan pizzabaket väg upp degen i bitar som väger ca 200-250 gram (normalstor rund pizza) och forma till bollar som läggs på mjölat underlag och täcks med bakduk tills degen är rumstempererad och lätt att trycka eller kavla ut till önskad form. Degen blir 7-8 st pizzor av degen. Ett tips är att plasta in degen i portionsstorlek och frysa den.

Pizzadegen passar också bra till tortillabröd som kavlas tunt och gräddas i torr stekpanna på medeltemperatur.

Som topping på pizzorna lägg på det som gillas, eller gör ett kylskåpsrens, våga testa nya ingredienser och tänk gärna säsong och lokalt odlat och producerat!

Förslag topping
Creme fraiche, lagrad ost, grönkål, tunt skivad potatis, grönmögelost.
Creme fraiche, lagrad ost, rökt sidfläsk, strimlad rödlök.
Tomatsås, lagrad ost, skinka, champinjoner.
Inbakad pizza med tomatsås, lagrad ost, ricotta, mozzarella, salami.

Testa att göra din egen inbakade pizza, inte alls så svårt som man tror och kräver heller inte lika hög ugnstemperatur, därför passar den bra i hemmaugnen.
Grädda pizzan i så hög temperatur som möjligt, gärna på bakstål eller baksten, det går också bra att förvärma en vanlig plåt och placera pizzan högt upp i ugnen där det är som varmast. Klipp till ett bakplåtspapper som har samma storlek som pizzan så fastnar den inte och är lättare att flytta.

Lycka till!

Hör och se även när Carina pratar surdeg, bakning och annat smått och gott! Klicka här!

Här kan du köpa Carinas bröd:
Carinas goda bröd och pizzor kan du hitta till frösäljning på REKO-ring i Karlstad.
ICA-supermarket i Skåre (tisdagar och fredagar från kl. 11.00)
Saffran & Vitlök i Sunne
Bröd och bullar från bageriet hos Esters Café i Långserud och till Ängebäck trädgård under jordgubbssäsong samt till Åstorps handelsträdgård där bullar och bugetter finns att handla.

Då och då öppnas bageriet upp för hämtpizza och förbeställt bröd, beställning görs på hemsidans webbshop!
Läs gärna mer om Carinas bröd, pizzor och bakverk på https://www.norrasannabageri.com